Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Sommarutställning om Sankta Helena i Götene konstrum - 17 juni

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Välkommen till sommarens utställning om Sankta Helena i Götene konstrum. Invigning sker onsdagen den 17 juni, klockan 12.00. Utställningen i konstrummet pågår till den 12 augusti.

Sankta Helena, eller Elin som hon också kallas, var Västergötlands och Skara stifts skyddshelgon under medeltiden. Människan Helena förblir en gåta, men hon levde troligen i början av 1100-talet

Historien om Sankta Helena

Utställningen behandlar en rad frågor som var hon bodde, om hon var inblandad i mordet på sin svärson och varför man högg av henne fingret. Legenden om Elin skrevs ned av Skarabiskopen Brynolf Algotson på 1280-talet. Enligt legenden var Helena en rik änka som hjälpte fattiga, var med och bekostade byggandet av kyrkan i Skövde och dödades på väg till Götene efter att ha blivit indragen i en släktfejd.

Utöver det som finns nedtecknat i legenden, och som ses som en mer tillförlitlig källa, så finns det många berättelser om Sankta Helena och var hon kom ifrån.

Det finns en tradition som berättar om Sankta Helena som dotter till jarlen Hertig Gutorm och ägare till en borg på Västerby. Senare avstyckades det medeltida godset till flera hemman, bland annat Helde vars namn ska komma av Helena.

-Det är bra att ha utställningen för att låta fler uppleva den spännande berättelsen om Götenes helgon, säger Ann-Sofie Andersson, kommunens kultursamordnare.

Leaderprojektet Sankta Helena

Förra året avslutades Leaderprojektet Sankta Helena –kvinnan, helgonet och historien. Utställningen är en fortsättning på arbetet med att göra den historiskt betydelsefulla personen Helena mer känd.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!