Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ska du besöka ramslöken?

Nu står det blommande berget med Ramslöken i spetsen snart i full prakt!

Förstora bilden

Ramslök, som även går under namnet Allium ursinum på latin, finns i stora mängder på Kinnekulle. Den växer gärna där marken är kalkrik, fuktig och mullrik - vilket gör Kinnekulle till den perfekta platsen för Ramslöken att växa.

Under några veckor i månadsskiftet maj-juni går flera vackra platser på det blommande berget från grönt till vitt när ramslökens blad får sällskap av den vita blomningen. Många är vi som vill uppleva denna vackra blomning.

Välj gärna en dag då det är färre folk på plats!

Med hänsyn till Kinnekulles känsliga natur vill vi uppmana dig till att besöka Ramslöken under någon av de lugnare dagarna - gärna en vardag, tidig morgon eller sent på eftermiddagen.

Naturreservat på Kinnekulle

I naturvårdsområdet Kinnekulle finns 18 naturreservat. Inom dessa får du inte plocka ramslök. I andra delar av Kinnekulle får du gärna plocka ramslök.

Karta över naturreservaten på Kinnekulle.

Naturreservatens område är inom de röda markeringarna.

Ramslöksveckor 20 maj till 5 juni

Ramslöks används ofta i matlagning då den har en smak som påminner om gräslök och vitlök. Många av restaurangerna på Läckö-Kinnekulle har ramslöksrätter på menyn. Varför inte passa på att under Ramslöksveckorna besöka någon av de restauranger som serverar ramslök? Årets Ramslöksveckor kommer att pågå mellan 20 maj - 5 juni.

Under dessa veckor har du även möjlighet att via appen LäcköKinnekulle gå en Ramslökspromenad och då chansen att vinna fina priser Läs mer om Ramslöksveckorna på Destionation Läckö-Kinnekulles hemsida.

Vi vill även tipsa om att det finns flera fina platser att upptäcka ramslöken på, bland annat Västerplana Storäng, Blomberg och Västerplana kyrka!


Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!