Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Nu är Vänerleden invigd!

Sveriges längsta nationella cykelled runt Vänern är invigd.

Cyklisterna kommer nu att kunna ta del av Vänerns finaste badstränder, spännande lokal mat, kulturupplevelser i världsklass och unika naturfenomen. Vänerleden går längs vägar med låg trafikmängd och har granskats ur trafiksäkerhetssynpunkt av Trafikverket.

Invigningsceremoni

Den officiella ceremonin med invigningstal och bandklippning skedde i Otterbäcken idag.

I Hällekis hölls även en lokal invigningsceremoni idag där Frida Nilsson, 1 vice ordförande i kommunstyrelsen i Lidköping och Anders Månsson, Styrelseledamot i Vänersamarbetet för Götene klippte invigningsband.

På plats var även representanter för Destination Läckö-Kinnekulle och företagare från besöksnäringen, Kronocamping i Lidköping., Kinnekulle vandrarhem & konferens, Perssons cykelaffär,

Vänerleden

Vänerleden på cirka 640 kilometer är uppdelad i fyra etapper: nordöstra mellan Karlstad och Mariestad, sydöstra mellan Mariestad och Vänersborg, sydvästra mellan Vänersborg och Åmål samt den nordvästra mellan Åmål via Hammarö till Karlstad. Om du vill cykla i lugn takt är det lagom att lägga 3-4 dagar på varje etapp. Det finns också 12 föreslagna dagsetapper.

Kartor och information hittar du på Vänerledens hemsida.

Längs hela leden får cyklisterna härliga stopp med sevärdheter, matställen och fina möjligheter till övernattning. Vi som är värdar för etappen mellan Götene och Lidköping rekommenderar några stopp vid exempelvis Hällekis och Falkängens hantverksby och Stora stenbrottet på Kinnekulle eller stanna vid Rörstrands nyinvigda museum eller Vänermuseet i Lidköping. Sträckan mellan Kinnekulle och Lidköping bjuder på underbara naturupplevelser och sjönära cykling, säger Juliane Thorin, kommunutvecklare i Götene kommun.

Framtagandet av Vänerleden har gjorts i ett nära samarbete mellan Vänersamarbetet, de 13 kommunerna runt Vänern samt besöksnäringsorganisationerna Turistrådet Västsverige och Visit Värmland.

Vi har jobbat hårt tillsammans för att äntligen komma hit, till invigningsdagen! Nu ser vi fram emot att visa upp vår fantastiska sjö för besökare från Sverige och hela världen. Att vi är en nationell cykelled är en kvalitetsstämpel vi verkligen ska vara stolta över, säger Madeleine Norum, projektledare Lake Vänern Grand Tour.


Kontakt

Madeleine Norum, Projektledare Lake Vänern Grand Tour, Vänersamarbetet
Telefon: 072-204 75 21

Laila Gibson, Verksamhetsledare, Vänersamarbetet
Telefon: 076-787 27 98

Juliane Thorin, kommunutvecklare Götene kommun
Telefon: 0511-38 63 94
E-post: juliane.thorin@gotene.se

 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!