Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Vilka samhällskriser kan drabba Götene kommun?

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Några av de samhällskriser som kan drabba just Götene kommun är stormar och andra oväder, översvämningar och långvariga strömavbrott. Med informationen om möjliga risker i vårt samhälle vill vi förbereda dig på tänkbara samhällskriser. Ju mer förberedd du är desto bättre kan vi tillsammans förebygga och lindra konsekvenserna av dem.

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Stormar och snöstormar

Stormar kan leda till att du måste klara dig en kortare eller längre period utan både el och vatten. Stormar kan också förstöra ditt hus eller annan egendom. Vi drabbas emellanåt av kraftiga oväder som kan få svåra följder för samhället. Träd knäcks eller rycks upp med rötterna, elledningar slits sönder och ibland skadas eller förolyckas även människor. När det dessutom snöar i kombination med hård vind, orsakar det strömavbrott, telestörningar och trafikproblem. Vid långvarig kyla kan även värmeavbrott uppstå, med oönskade följder för både samhälle och privatpersoner.

Med ökad medvetenhet om vädrets effekter kan vi stå bättre rustade nästa gång ett oväder närmar sig. Till exempel är det bra att i förväg ta in lösa föremål från uteplatser och balkonger, alternativt surra fast dem, för att minska skador på hus eller annan egendom.

Det är också viktigt att du håller dig uppdaterad om vädret - fortsätt att ta del av SMHI:s prognoser och lyssna på Sveriges Radio P4 för att följa med i vad som händer!

Mer tips om hur du håller värmen och varför du behöver tappa upp vatten om elen försvinner hittar du på www.gotene.se/20288 och www.gotene.se/hemberedskap.

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Översvämningar

Bor du lågt och nära vatten är det bra om du är beredd ifall vattnet börjar stiga. Det är viktigt att du vet hur vattennivåerna är under normala förhållanden så att du kan se när vattnet börjar stiga. Misstänker du att det finns risk för översvämning är det viktigt att du följer väderprognoserna där SMHI utfärdar varningar.

Vid en översvämning bör du undvika att gå eller köra bil genom översvämmade områden. En halvmeter strömmande vatten kan lätt dra omkull dig eller få bilen att flyta iväg. Trottoarkanter, refuger och brunnar utan lock är också faror som kan finnas dolda under det strömmande vattnet. Om översvämningen hindrar dig att lämna huset eller någon annan plats, stanna kvar på ett högt och säkert ställe varifrån du kan bli hämtad av räddningspersonal.

www.gotene.se/20287 hittar du mer information om bland annat hur du kan förhindra stora skador på din egendom genom att till exempel bygga tillfälliga barriärer, pumpa bort vattnet och proppa igen toaletter och avlopp. Det finns också exempel på vad som kan vara bra att ha med sig vid en eventuell evakuering.

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Elstörningar och strömavbrott

Det svenska elsystemet är driftsäkert, men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder. Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator.

www.gotene.se/20290 och www.gotene.se/hemberedskap hittar du mer information om vad du kan göra för att klara dig i hemmet under ett längre strömavbrott.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!