Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Vatten #Krisberedskapsveckan

Publicerad: klockan

En informationskampanj om beredskap från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Götene kommun.Förstora bilden

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned? Klicka på bilden för att förstora.

Krisberedskapsveckans andra dag tipsar vi hur du kan förbättra din hemberedskap gällande vatten. Brist på rent vatten är allvarligare än brist på mat. Därför är vatten det första man ska se till att ha tillgång till i en krissituation. Överlevnadsexperten ger dig tips om vattnet inte kommer ur kranen och Heidi berättar hur du kan förvara vatten en längre period.

Svenska Försvarsutbildningsförbundet har gjort fyra korta filmer inför årets krisberedskapsvecka. Med på filmerna är Harry Sepp, en av Sveriges främste på överlevnad i urban miljö.

Denna filmen handlar om vad du gör när det inte kommer något vatten ur kranen, som exempelvis förvarar vattenreserver i frysen. Se filmen för mer information:

Krislåda

Även förra året tog Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) fram fyra korta filmer tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson för att visa vad man kan behöva ha i en så kallad krislåda. En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

I filmen nedan berättar Heidi att du alltid ska koka vattnet vid misstanke om att det är förorenat på något sätt. Tänk också på att även husdjur behöver vatten. Se filmen nedan för ännu mer information.

Hemberedskap

Hemberedskap är den beredskap som privatpersoner kan ha i den egna bostaden, i form av exempelvis mat- och vattenreserver, men även mediciner, husdjursmat, välling och annat som kan behövas. Till hemberedskap räknas också möjligheten att ta till sig information och nyheter om en pågående samhällskris.

I 72 timmar är en rekommendation för människors hemberedskap. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!