Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Värme #Krisberedskapsveckan

Publicerad: klockan

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned? Klicka på bilden för att förstora.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned? Klicka på bilden för att förstora.

Dagens beredskapstips handlar om värme, något vi inte reflekterar över idag då det är så varmt. Men om värmen i bostaden slutar fungera under andra årstider kan det snabbt bli kallt. Då blir man stel i kroppen och hjärnans förmåga försämras. Så här ges tips hur du kan gå tillväga för att behålla värmen i en bostad en längre period.

Svenska Försvarsutbildningsförbundet har gjort fyra korta filmer till årets krisberedskapsvecka. Med på filmerna är Harry Sepp, en av Sveriges främste på överlevnad i urban miljö.

Denna filmen handlar vad du gör när värmen slutar fungera, som exempelvis tätar till fönster och samlar alla i ett och samma rum. Se filmen för mer information:

Krislåda

Även förra året tog Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) fram fyra korta filmer tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson för att visa vad man kan behöva ha i en så kallad krislåda. En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

I filmen berättar Heidi att det är bra att veta var man har sina varma kläder, mössor och vantar med mera. Ljus och tändstickor är också bra att ha, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha inte värmeljus eller liknande nära brännbara material och inte heller för nära andra ljus. Se filmen nedan för ännu mer information.

Hemberedskap

Hemberedskap är den beredskap som privatpersoner kan ha i den egna bostaden, i form av exempelvis mat- och vattenreserver. Till hemberedskap räknas också möjligheten att ta till sig information och nyheter om en pågående samhällskris.

I 72 timmar är en rekommendation för människors hemberedskap. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!