Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Tips till tonårsföräldrar om alkohol inför valborg

Publicerad: klockan

Skylt med texten Tänk om och www.tänkom.nuFörstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol. Här har vi samlat några tips.

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg. Med hjälp av bland annat youtubern Klas Eriksson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut. Här ser du den framtagna videon.

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 28 procent av föräldrarna i Västra Götaland är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg och att endast 9 procent av föräldrarna tror att det är vanligt att deras egna barn dricker alkohol.

*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Västra Götaland deltog 454 föräldrar.

Fem tips till tonårsföräldrar inför Valborg

 1. Visa att du bryr dig
  Prata med din tonåring om Valborg, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.
 2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
 3. Hjälp till att säga nej
  Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
 4. Håll kontakten
  Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
 5. Kom överens med andra föräldrar
  Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Läs mer tips

www.tonårsparlören.se (öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
www.tänkom.nu (öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Riksomfattande satsning

Informationsinsatsen TÄNK OM är en riksomfattande satsning på området. Sedan fem år samarbetar ett antal aktörer på nationell, regional och lokal nivå inför de tillfällen på året då många unga dricker alkohol. Valborgsmässoafton är ett av dessa tillfällen

Bakom TÄNK OM står Folkhälsomyndigheten, Systembolaget, länsstyrelserna och polisen.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!