Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Tips till tonårsföräldrar om alkohol inför skolavslutningarna

Publicerad: klockan

Text: "Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Läs mer på tänkom.nu." och TänkOms logotyp.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol. Här har vi samlat några tips.

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska agera gentemot sin tonåring. I synnerhet då man som förälder utsätts för ”tjat” och påtryckningar. Varför ska du som förälder till exempel inte köpa ut några få alkoläsk till din dotters första tjejmiddag? Och är det verkligen fel att ge sin artonåriga son en flaska skumpa i samband med att han tar studenten? Som förälder är det viktigt att du tar ansvar, är tydlig med dina förväntningar
och står upp för sådant du tycker är viktigt. Och säger nej ibland.


Det är viktigt att göra föräldrar (och andra vuxna) medvetna om deras roll. Dels när det gäller att påverka konsumtionsmönster och dels att fördröja alkoholdebuten”.
Källa: Journal of Studies on Alcohol and Drugs 71, 105-114, 2010.

Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

 1. Visa att du bryr dig
  Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och liknande.
 2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
 3. Hjälp till att säga nej
  Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
 4. Håll kontakten
  Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
 5. Kom överens med andra föräldrar
  Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Läs mer tips

www.tonårsparlören.se
www.tänkom.nu

Riksomfattande satsning

Informationsinsatsen TÄNK OM är en riksomfattande satsning på området. Sedan fem år samarbetar ett antal aktörer på nationell, regional och lokal nivå inför de tillfällen på året då många unga dricker alkohol. Valborgsmässoafton är ett av dessa tillfällen

Bakom TÄNK OM står Folkhälsomyndigheten, Systembolaget, länsstyrelserna och polisen.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!