Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Tips till tonårsföräldrar om alkohol inför nyår

Publicerad: klockan

Skylt Ingen alkohol till tonåringar.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Det drar ihop sig till nyårsfest och risken är stor att alkohol är inblandat även när ungdomarna firar. Därför har vi här samlat TÄNK OM:s tips och råd till dig som tonårsförälder om hur du kan hantera frågan om alkohol inför nyår.

Vid festliga tillfällen som nyår finns en risk att alkohol är inblandat även då ungdomar firar. Syftet med Tänk om är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Fem tips

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips som bevisligen (enligt vetenskapliga studier) hör till de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre.

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider, med mera. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa. 
  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler. 
  • Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.

Bjuda hemma?

Föräldrar har olika uppfattningar när det gäller att bjuda barn på alkohol. Vissa tycker att man helt ska låta bli. Andra tycker att det är bra att avdramatisera det hela och introducera tonåringar till ett ”naturligt umgänge” med alkohol genom att bjuda på glögg till jul eller ett halvt glas champagne på nyårsfesten. Men man kan inte lära sina barn att hantera alkohol genom att bjuda dem. Tvärtom visar forskningen att ungdomar som bjuds på alkohol av sina föräldrar börjar dricka tidigare. Barn som blir bjudna på alkohol hemma av sina föräldrar dricker också överlag mer än de som inte har fått alkohol hemma. Din inställning har alltså stor betydelse för om barnet dricker. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än.

Prata med andra vuxna

Diskutera gärna bjudfrågan med din tonårings andra förälder eller din partner, men även med andra föräldrar och vuxna i din tonårings omgivning. Försök enas om samma syn på bjudfrågan. En gemensam inställning gör det mycket lättare för tonåringen att veta var gränsen går. Att inte servera alkohol till minderåriga, hur trevlig och belevad festen än må vara, är ett bra tips som visar att man bryr sig!

Test: Ungdomar och alkohol

Hur mycket vet du om ungdomar och alkohol? Testa dina kunskaper.

Vill du veta mer?

På Tänk oms hemsida finns fler tips och råd om vad du som förälder kan göra, forskning och fakta om tonåringar och alkohol samt mer information om initiativet Tänk om.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!