Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Nytt avsnitt i serien om psykisk ohälsa - Att släppa taget

Ni har väl inte missat det sjunde avsnittet i vår videoserie om psykisk ohälsa? Denna gång gästar Elin Glaning, Birgitta Hassellöf och Johan Arelid. Förutom allt som innefattar i jobbet som omsorgspersonal, samordnare samt enhetschef så innefattar även arbetet att skapa god kontakt med anhöriga, försäkra de om vikten av att släppa taget om sina närstående samt det pågående arbetet att skapa tillit till varandra.

Tre personer står på rad bakom två, runda bord och håller i en presentation. Förstora bilden

(Från vänster) Elin Glaning, Birgitta Hassellöf och Johan Arelid. Klicka för att förstora bilden.

När man når en punkt i livet där man som anhörig måste släppa taget är det inte alltid så enkelt. Det kan handla om att ens närstående ska flytta ut och bosätta sig i en gruppbostad eller att de flyttar in till ett särskilt boende. Det är viktigt att behålla sitt engagemang, men samtidigt är det viktigt att släppa taget och finna tillit om att ens närstående är i goda händer.

I det sjunde avsnittet samtalar våra tre gäster om "att släppa taget", vikten av att kunna släppa taget om sina närstående samt att som anhörig finna tillit till omvårdnadspersonalen. Avsnittets gäster:

  • Elin Glaning, undersköterska inom äldreomsorgen
  • Birgitta Hassellöf, socialt ansvarig samordnare
  • Johan Arelid, enhetschef på korttidsboende och fritids för barn med funktionsnedsättning.

God dialog är grunden till tillit

Det är viktig som anhörig att släppa taget om sina närstående, både för att du som anhörig ska få avlastning och kunna vila men även för att göra det möjligt att bygga tillit mellan dig som anhöriga och omvårdnadspersonalen. Därför tycker Johan Arelid, enhetschef för LSS, att det är viktigt att föra ett samtal om riktlinjer redan i från början. Så att alla vet exakt vad de kan förvänta sig av varandra.

Anhöriga ska veta vad de kan förvänta sig av oss, samtidigt som vi också behöver veta vad vi kan förvänta oss av de anhöriga. Det sker mycket dialog om saker för att skapa den trygghetskänslan, så att det känns fullt naturligt för den anhörige att lämna över ansvaret till oss", säger Johan Arelid, enhetschef för LSS.

Fem nya avsnitt inspelade

Nu har vi spelat in fem nya avsnitt där tanken är att ge ut ett avsnitt varje månad. I avsnitten kommer områden så som suicid, Att "släppa taget" om den man vårdar, lågaffektivt bemötande, personligt ombud och barn som inte går fullt ut i skolan beröras. Ett flertal gäster och anhöriga medverkar i programmet.

Serien kommer publiceras i Götene kommuns sociala medier.

Kontakt

Eva Lundell, anhörigsamordnare
Telefon: 0511-38 62 74
E-post: eva.lundell@gotene.se

Serie om psykisk ohälsa

I videoklippen nedan kan ni ta del av trailer för avsnitt sju samt det fullständiga avsnittet: Att släppa taget.

Trailer

Avsnitt 7 - Att släppa taget

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!