Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Nattpassens längd inom omsorgen kortas för att möjliggöra för heltid

Att heltid ska bli det normala inom de kvinnodominerade välfärdsjobben är ett mål som Sveriges kommuner och regioner (SKR) driver tillsammans med fackförbundet Kommunal. För att Götene kommun ska kunna erbjuda heltidstjänster till all personal inom omsorgen, både de som jobbar natt och de som jobbar dagtid, behöver nattpassen kortas för att kunna fördela arbetstiden jämt över dygnet och över arbetsstyrkan.

För att kunna erbjuda heltidstjänster till all personal inom omsorgen, både de som jobbar natt och de som jobbar dagtid, behöver arbetstiden fördelas jämt över dygnet och över arbetsstyrkan. Det innebär att förändringar av arbetspassens längd måste göras.

Kortare arbetstid för natt

Den 1 april 2022 ändrades arbetstiden för de som arbetar ständig natt i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB-20). Det beslutades av SKR och Kommunal.

Det nya avtalet innebär att arbetstiden för ständig natt sänktes med två timmar från 36 timmar och 20 minuter till 34 timmar och 20 minuter i veckan för en heltidsarbetande.

I Götene kommun bestämde vi att förändringen av arbetstiden skulle ske i två steg:

  • Första april 2022 minskade nattpassens längd med 33 minuter.
    Personalen börjar 15 minuter senare på kvällen och slutar 18 minuter tidigare på morgonen.

  • Första april 2023 minskas nattpassens längd med ytterligare 27 minuter.
    Personalen börjar 15 minuter senare på kvällen och slutar 12 minuter tidigare på morgonen.

Hur påverkar förändringen de som arbetar ständig natt?

Förändringen av nattpassens längd kommer att påverka tjänstgöringsgraden för de som arbetar ständig natt. Personalen kommer att erbjudas att gå upp i arbetstid, men de kommer själva att få välja hur många nattpass de vill arbeta och därmed sin tjänstgöringsgrad.

Varför gör vi det här?

I hela Sverige är bemanningen inom omsorgen ett stort bekymmer. Götene kommun är inget undantag. Vi vet att situationen inte kommer att bli lättare framöver om vi inte gör någon förändring.

Om fler medarbetare väljer att gå upp i tjänstgöringsgrad, och kanske till och med att arbeta heltid istället för deltid, kommer vi inte att vara lika beroende av vikarier och vi behöver heller inte beordra in ledig personal.

När medarbetare väljer att gå upp i tjänstgöringsgrad ökar grundbemanningen. Det innebär att:

  • vi kan täcka upp frånvaro, både planerad och med kort varsel (till exempel sjukdom eller vab), med ordinarie medarbetare istället för vikarier eller ledig personal
  • vi inte behöver ringa in personal på deras lediga natt för att vi är kort om personal
  • vi i större utsträckning kommer kunna bevilja personal semester när de vill vara lediga

Resurspass införs

När vi höjer grundbemanningen kommer vi att ha fler som arbetar samtidigt än tidigare och så kallade resurspass kommer därför att skapas. Resurspassen är till för att exempelvis täcka upp frånvaro inom våra verksamheter.

Resurspassen kommer att fördelas mellan alla medarbetare, oavsett tjänstgöringsgrad.

Varför ska heltid bli det normala?

Det är inte bara vinster för våra verksamheter om fler väljer att arbeta heltid. Den medarbetare som gör resan från deltid till heltid får en ökad inkomst. Det innebär till exempel att hen kan bli ekonomiskt självförsörjande, spara mer eller ha råd att göra mer på fritiden.

En ökad inkomst ger också ett högre pensionssparande och mer i föräldrapenning.

Att normalisera heltidsarbetet inom de kvinnodominerade yrkena är förmodligen den viktigaste insatsen som kan göras på arbetsmarknaden för att öka jämställdheten.

Kontakt vid frågor

Du är välkommen att höra av dig till projektledarna för Helhetsresan:

Tilda Gustafsson
Telefon: 0511-386886
Epost: tilda.gustafsson@gotene.se

Johan Sälleberg
Telefon: 0511-386294
E-post: johan.salleberg@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!