Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Några goda råd från socialtjänsten

Som en del av kampanjen "Vi säger hej!" vill Socialtjänsten dela med sig av några goda råd till dig som är förälder till en tonåring: hur du som förälder kan stötta under tonårens alla utmaningar, hur du skapar bra förutsättningar för en god relation samt vikten av att vara en god förebild för din tonåring!

Illustrerad bild på en pojke (blå tröja), en man (grön tröja), en flicka (gul tröja) och en kvinna (röd tröja). De kramar om varandra och ler.

Klicka för att förstora bilden.

Att testa gränser är en del av att växa upp och tonåringar testar gränser precis som småbarn i trotsåldern. Även tonåringar behöver lära sig att man inte kan säga och göra vad som helst. De behöver lära sig att respektera andra människor. En förälder bör inte "vara kompis" med sin tonåring. Barnet behöver föräldrar som sätter gränser och ställer krav. Tonåringen måste få fortsätta att vara barn när den behöver.

Våra råd till dig som förälder

  • Bygg en nära relation genom att lyssna: En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal. Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Så sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).
  • Förklara dina känslor och oro: Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  • Uppmuntra till samtal: Uppmuntra tonåringen till att tala om vad som rör sig i huvudet på honom eller henne, om hur dagen har varit och hur han eller hon egentligen mår. Ha tålamod och var envis. Det är inte alltid lätt att få kontakt med en tonåring. Hjälp barnet att tänka positivt och att hitta goda förebilder.
  • Lev så som du lär: Det spelar ingen roll vad du säger om du inte omsätter det du säger i handling. Var en förebild för din tonåring.

Vi säger hej! - en kampanj för att skapa ökad vuxennärvaro i Götene kommun

Ett av målen i kommunen och polisens medborgarlöfte är att underlätta och skapa förutsättningar för ökad vuxennärvaro i tätorterna. Kampanjen "Vi säger hej!" informerar om hur viktig din närvaro som vuxen är och hur du kan bidra till kommunens barn och ungdomar. Mer information om kampanjen "Vi säger hej!" hittar du på Götene kommuns hemsida.

Kontakt

Socialnämnden
Telefon: 0511-38 61 60 (måndag-torsdag 10.00-12.00 och 13.30-16.00 samt fredag 10.00-12.00).
E-post: socialnamnden@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!