Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Mat #Krisberedskapsveckan

Publicerad: klockan

Affisch med informationstexten: Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned?Förstora bilden

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned? Klicka på bilden för att förstora.

Dagens hemberedskapstips handlar om mat. Kroppen klarar sig relativt länge utan mat, men den mentala förmågan försämras snabbt om man inte får i sig näring. Därför är det viktigt att försäkra sin tillgång till mat under en samhällskris. Här får du tips på mat som står sig länge.

Svenska Försvarsutbildningsförbundet har gjort fyra korta filmer. Med på filmerna är Harry Sepp, en av Sveriges främste på överlevnad i urban miljö.

Denna filmen handlar om hur du kan laga till maten utan att ha el. Glöm inte att se till att du har konserver och hållbara matprodukter hemma som pasta eller ris. Se filmen för mer information:

Krislåda

Även förra året tog Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) fram fyra korta filmer tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson för att visa vad man kan behöva ha i en så kallad krislåda. En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

I filmen berättar Heidi att det första man bör göra är att äta det som finns i kylskåpet eftersom det blir dåligt fort. Heidi berättar också att mat som man kan lagra länge eller som kan ätas utan tillagning kan vara en stor tillgång under en samhällskris. Se filmen nedan för ännu mer information.

Hemberedskap

Hemberedskap är den beredskap som privatpersoner kan ha i den egna bostaden, i form av exempelvis mat- och vattenreserver. Till hemberedskap räknas också möjligheten att ta till sig information och nyheter om en pågående samhällskris.

I 72 timmar är en rekommendation för människors hemberedskap. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!