Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kraftig ökning av covid-19 i regionen - fira smittsäkert i påsk

För tredje veckan i rad ökar antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Allt fler blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård. Den brittiska virusmutationen har tagit över alltmer. Se till att fira en smittsäker påsk. Umgås endast med de du delar hushåll med.

Tabell över antal nya fall av covid-19 från vecka 4 till och med vecka 12 i västra Götaland. Vecka 12 var antalet nya fall cirka 7500.

En kraftig och ihållande ökning av nya fall av covid-19 de senaste veckorna i regionen.

Regionens smittskyddsläkare varnar för att det under de senaste veckorna har skett en kraftig ökning av covid-19 i regionen. Allt fler blir så allvarligt sjuka att de måste läggas in på sjukhus.

Om utvecklingen följer samma mönster som tidigare under pandemin kommer ännu fler att behöva intensivvård inom ett par veckor. Vi är mycket bekymrade över situationen", säger Jan Kilhamn, ställföreträdande beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL).

22 procent fler nya fall av covid-19

Under förra veckan konstaterades 7 515 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 22 procent fler än föregående vecka och tredje veckan i rad med en ökning. Smittspridningen är stor i hela Västra Götaland. Dessutom har den brittiska mutationen tagit över till allra största delen.

Smittskydd Västra Götaland avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster i samband med påsk.

Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

I Västra Götaland gäller fortsatt skärpta regionala rekommendationer:

  • Avstå onödiga resor
  • Undvik trängsel i butiker och andra inomhusmiljöer
  • Handla ensam
  • Handla på udda tider
  • Använd munskydd i kollektivtrafiken
  • Använd munskydd inomhus när det inte går att hålla avstånd

Källa: VGR Fokus

Den här nyheten är relaterad till coronaviruset. Informationen i nyheten är baserat på det aktuella läget vid publicering och kan sluta vara aktuellt om läget förändras. Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna på www.gotene.se/coronaviruset

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!