Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Just nu råder eldningsförbud i Götene kommun - 3 juni

Publicerad: klockan

Just nu är det eldningsförbud i Götene kommun. När eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld utomhus.

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.

På grund av det varma vädret är det torrt i skog och mark i Västra Götalands län och därför risk för skogsbrand. I flera kommuner råder eldningsförbud, däribland Götene kommun. Räddningstjänsten uppmanar till stor försiktighet och avråder från eldning. 

Vad innebär eldningsförbud?

I Götene kommun råder eldningsförbud vid brandriskvärde 4 (gul färg på kartan) eller högre (orange eller röd). Du får grilla på en grill i din trädgård och vid iordningställda grillplatser även då eldningsförbud råder om inte räddningstjänsten meddelar något annat.

Innan du börjar elda bör du undersöka brandrisken och ta reda på om det råder eldningsförbud. Om eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld.

Att tänka på innan du gör upp eld

Eldning sker alltid på eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till räddningstjänsten eller inte. Elda aldrig när det är torrt i marken eller då det blåser hårt.

Naturligtvis måste du ha en beredskap för att kunna ingripa och släcka om något oförutsett händer. En kratta för att raka elden och en vattenslang är bra släckutrustning. En telefon för att snabbt kunna larma räddningstjänsten är bra att ha till hands.

Lämna inte elden förrän den är släckt och du bör alltid kontrollera att elden verkligen slocknat ett par timmar efter avslutad eldning. När solen går ner ska all eldning vara avslutad.

Grillning på balkong rekommenderas inte, en elgrill är ett bra alternativ. Hör med din fastighetsägare eller fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.

Brandriskprognoser

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida kan du se brandriskprognosen (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!