Gammal nyhet

Den här nyheten publicerades 24 juli 2017 och är kanske inte aktuell längre.

Just nu råder eldningsförbud i Götene kommun - 24 juli

Publicerad: 24 juli 2017 klockan 12.10

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.

Just nu är det eldningsförbud i Götene kommun. När eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld utomhus.

På grund av det varma vädret är det extremt torrt i skog och mark i Västra Götalands län och därför risk för skogsbrand. Därför råder nu eldningsförbud i Götene kommun. 

Vad innebär eldningsförbud?

I Götene kommun råder eldningsförbud vid brandriskvärde 4 (gul färg på kartan) eller högre (orange eller röd). Du får grilla på en grill i din trädgård och vid iordningställda grillplatser även då eldningsförbud råder om inte räddningstjänsten meddelar något annat.

Innan du börjar elda bör du undersöka brandrisken och ta reda på om det råder eldningsförbud. Om eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld.

Att tänka på innan du gör upp eld

Eldning sker alltid på eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till räddningstjänsten eller inte. Elda aldrig när det är torrt i marken eller då det blåser hårt.

Naturligtvis måste du ha en beredskap för att kunna ingripa och släcka om något oförutsett händer. En kratta för att raka elden och en vattenslang är bra släckutrustning. En telefon för att snabbt kunna larma räddningstjänsten är bra att ha till hands.

Lämna inte elden förrän den är släckt och du bör alltid kontrollera att elden verkligen slocknat ett par timmar efter avslutad eldning. När solen går ner ska all eldning vara avslutad.

Grillning på balkong rekommenderas inte, en elgrill är ett bra alternativ. Hör med din fastighetsägare eller fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.

Mer information

Läs mer om vad man ska tänka på när man ska elda.

Brandriskprognoser

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida kan du se brandriskprognosen (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Markförhållandena beskrivs på kartan med sex olika nivåer, där röd (5E), orange (5) och gul (4) färg representerar torra förhållanden då antändningsrisken är stor.

Sidansvarig: Elisabeth Gerhardsson, senast ändrad 24 juli 2017