Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Information och kommunikation #Krisberedskapsveckan

Publicerad: klockan

Information om krisberedskap från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Götene kommun.Förstora bilden

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned? Klicka på bilden för att förstora.

Under en kris är det viktigt att kunna ta emot information från exempelvis myndigheter och att ha möjlighet till att kommunicera. Här ges tips på hur du kan förbereda din hemberedskap för just det.

Information

Svenska Försvarsutbildningsförbundet har gjort fyra korta filmer. Med på filmerna är Harry Sepp, en av Sveriges främste på överlevnad i urban miljö.

Den första filmen handlar om hur du får och kan tar emot korrekt information och nyheter i en krissituation med exempelvis en batteridriven radio. Se filmen för mer information:

Krislåda 

Även förra året tog Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) fram filmer tillsammans med armbryterskan Heidi Andersson för att visa vad man kan behöva ha i en så kallad krislåda. En krislåda är ett förråd med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

I filmen berättar Heidi att det är bra att på något sätt kunna ladda sin mobiltelefon, till exempel med en laddare som kan kopplas till cigarettuttaget i bilen. Hon säger även att en batteridriven radio är bra att ha. Se filmen nedan för ännu mer information.

Hemberedskap

Hemberedskap är den beredskap som privatpersoner kan ha i den egna bostaden, i form av exempelvis mat- och vattenreserver. Till hemberedskap räknas också möjligheten att ta till sig information och nyheter om en pågående samhällskris.

I 72 timmar är en rekommendation för människors hemberedskap. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!