Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

I dag börjar Klamydiamåndagen!

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Har du haft oskyddat sex? Klamydia är en av våra vanligaste könssjukdomar och ger inte alltid symptom men är viktig att upptäcka i tid.

Förra året fick 36 000 personer i Sverige beskedet att de hade klamydia och 84 procent av dem var mellan 15 och 29 år. Flest smittas på sommaren, varför det är logiskt med en testningskampanj på hösten.

Kampanjens mål är att nå framför allt unga män som haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner, och öka deras kunskap om hur de ska testa sig (olika testmetoder beroende på om man haft vaginalt, oralt eller analt sex) och var de kan testa sig (mottagningar eller hemtest).

Bara 30 procent av alla som klamydiatestade sig 2012 var män. Många av dem – nästan var tionde – hade klamydia. Medianåldern för män som smittats heterosexuellt var 23 år.

Årets Klamydiamåndag är två månader lång och pågår 29 september till 30 november.

Länkar

(Länkarna öppnas i nytt fönster)

Klamydia.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här kan du beställa hem ett diskret test. Du får provet inom ett par dagar. Enkelt, gratis och med sekretess.

UMO.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här får du information om din närmaste Ungdomsmottagning dit du kan gå för att testa dig.

Klamydiamåndagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här får du information om kampanjen och var du hittar närmaste mottagning för att testa dig.

Om Klamydia

Klamydia orsakas av en bakterie. Klamydia är mycket smittsamt och sprids vanligast vid oskyddade vaginala och anala samlag. Det är mer ovanligt, men det händer, att den också överförs vid oralsex.

Klamydia angriper celler i slemhinnor, i urinröret och hos kvinnor angriper den också celler i slidan och på livmodertappen. Vid anala samlag kan bakterien lätt ge infektion i ändtarmen. Den förekommer ibland också i svalget.

Även vid ömsesidig onani och användande av sexleksaker kan sekret från en infekterad slemhinna överföra smitta till en annan person. Du kan tidigast testa dig en vecka efter det oskyddade sextillfället.

Oftast ger klamydia inte några symtom. Därför kan du smitta din sexpartner eller få infektionen av din partner utan att någon av er vet om detta. Trots att klamydia sällan ger synliga eller kännbara symtom är det viktigt att behandla infektionen.

Obehandlade eller upprepade klamydiainfektioner kan orsaka följdsjukdomar som hos kvinnor kan leda till sterilitet eller utomkvedshavandeskap. Män kan troligen få försämrade spermier på grund av klamydia.

Klamydia behandlas med antibiotika. Risken för följdsjukdomar minskar om du snabbt får behandling.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!