Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Hiv rör oss alla - världsaidsdagen 1 december

Publicerad: klockan

Med rätt behandling är hiv inte längre livshotande och knappt smittsamt. För många som lever med hiv är de största problemen inte kopplade till viruset i sig utan fördomar. Hiv överförs inte genom sociala kontakter, men det gör kunskap. I samband med världsaidsdagen den 1 december vill vi hjälpa till att sprida kunskap om hiv och aids.

Hiv rör oss alla

6500 personer i Sverige vet att de är hivpositiva. De flesta andra har ingen aning. Det går varken att se eller räkna ut vem som är positiv och vem som är negativ. Hiv överförs framför allt av personer som inte vet att de har det. Att testa sig är alltså en bra idé. Med fungerande behandling är risken att överföra hiv "jätteliten, närmast obefintlig" enligt Jan Albert, professor i smittskydd. Även vid oskyddat sex är den risken mycket liten.

Vad är hiv?

Hiv är med dagens mediciner en kronisk infektion. Det är något du lever med. I Sverige har alla rätt till gratis behandling. Det gör att personer som lever med hiv kommer att fortsätta att göra det. Hiv är ett virus som bryter ner immunförsvaret. Om hiv inte behandlas kan det uppstå infektioner och tumörer som med ett samlingsnamn kallas för aids. Om tillståndet inte bromsas har det dödlig utgång. Men dagens mediciner håller nere virusnivån så hiv inte har någon verkan på immunförsvaret. Då utvecklas heller inte aids. Förr pratade vi om hiv och aids i samma andetag. Det gör vi inte längre.

Hur överförs hiv?

Hiv överförs bara under speciella omständigheter. Det är helt riskfritt med kyssar, hångel, smek och sociala kontakter. Hiv är överhuvudtaget ett virus med låg smittsamhet. Sätten som hiv kan överföras på är få, och det finns sätt att se till att förhindra det.

  1. Oskyddat sex. Använd kondom.
  2. Blodöverföring. Vid injektionsmissbruk, använd rena sprutor. Hivtestning av blodgivare och organdonatorer görs alltid idag. 
  3. Från mamma till barn. Under graviditeten behandlas kvinnor som lever med hiv. Barnet ska inte amma.

Några andra sätt att överföra hiv finns inte.

Testa dig?

Vem som helst kan få hiv. Vill du testa dig behöver du inte motivera varför. Du kan ta ett hivtest på vårdcentralen, på ungdomsmottagningen, på hud- och könsmottagningen eller på infektionsmottagningen. Det är gratis och du kan vara anonym.

Ring 1177 för att få veta var du kan hivtesta dig där du bor.

Läs mer

På hemsidorna Hiv i Sverige (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Vi lever alla med hiv (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om hiv och aids.

Du kan också testa dina kunskaper om hiv på hivtestet (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Testa dina kunskaper om hiv med hivtestet

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!