Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Digitala spel lockar äldre med demens till lek och rörelse

Den digitala innovationen Tovertafel har köpts in till kommunens äldreboenden. Det är ett digitalt spel som stimulerar personer som lever med demens till att röra sig mer och interagera socialt.

En bild som visar ett av Tovertafelspelen där animerade löv syns på ett bord och händer som rör vid löven.

Ett av de Tovertafelspel som har provats och uppskattas av de boende.

Götene kommun gör en satsning och har köpt in fem stycken Tovertafel till kommunens äldreboenden. Det är ett digitalt spel för personer som lever med demens och stimulerar personen till rörelse och social interaktion.

Tovertafel är en enhet som monteras i taket. Inuti enheten finns en projektor, infraröda sensorer, högtalare och en processor som samverkar för att projicera spel i form av animationer på golv eller bord. De färggranna animationerna svarar på rörelser vilket gör att de boende kan leka med själva ljuset med händerna eller fötterna, antingen självständigt eller under handledning.

─ Äntligen har vi spelet på plats. Med tanke på rådande omständigheter får vi vänta med en offentlig invigning, men vi har ändå börjat spela. Det kan verka som bara en rolig sak, men spelen är designade för att skapa lugn och minska oro. Just oro ett stort problem hos personer med demens, säger Maria Elmlund enhetschef på Ceciliagården.

De interaktiva spelen är utvecklade för och tillsammans med individer med medel till svår demens. De bryter passivitet genom att stimulera både fysisk och kognitiv aktivitet samt uppmuntra till social interaktion.

─ Vi har både provat att samla löv med händerna och spela fotboll med fötterna. Det verkar som att de som provat tycker att det är roligt och det verkar vara lätt att lära sig, säger Karin Ahlner, undersköterska på Ceciliagården.

─ Vi har använt pengar som vi sökt från staten för att öka kvaliteten i vården och omsorgen för personer med demenssjukdom. Totalt kommer 22 fästen sättas upp och de fem spelkonsolerna kan flyttas runt på våra äldreboenden, säger Johan Sälleberg, ekonom för äldreomsorgen.

Två enheter har också köpts in till funktionshindersverksamheterna, men då med spel som fokuserar på inlärning.

Vid frågor kontakta

Johan Sälleberg, ekonom äldreomsorgen
Telefon: 0511-38 61 03
E-post: johan.salleberg@gotene.se

Maria Elmlund, enhetschef Ceciliagården
Telefon: 0511-38 64 08
E-post: maria.elmlund@gotene.se

Film om Tovertafel

Den här filmen visar hur Tovertafelspelen fungerar och hur de används inom äldreomsorgen i Storbritannien. Filmen är på engelska.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!