Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Det skärpta eldningsförbudet förlängs en vecka – trots regn

Den som har planerat för grillning ute i naturen under midsommarhelgen får tänka om. Grillning är fortfarande bara tillåtet på den egna tomten och inom sammanhållen bebyggelse.

Rött kors över eld förmedlar varning för att elda i naturen.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

"Trots regnet är det fortfarande mycket torrt i markerna", säger Christer Hultcrantz, vakthavande räddningschef på Samhällsskydd Mellersta
Skaraborg.

Det regn som kom under helgen sögs snabbt upp av växterna och trängde aldrig ner på djupet i jorden. I måndags den 19 juni tog Samhällsskydd Mellersta Skaraborg beslut om att förlänga det skärpta eldningsförbudet i kommunerna Falköping, Götene, Skara och Tidaholm i ytterligare en vecka.

Stormkök går bra

Det regn som kommit bedöms inte ha minskat brandrisken i skog och mark. Det skärpta eldningsförbudet innebär att man inte får göra upp eld eller grilla i naturen, inte ens på iordningställda grillplatser.

Det enda undantaget är stormkök som fortfarande får användas på grillplatserna. Det är också tillåtet att grilla hemma på den egna tomten och på iordningställda grillplatser inom sammanhållen bebyggelse.

Ett tips är att ta med sig färdiglagad mat ut i naturen" säger Christer Hultcrantz.

Nytt beslut nästa vecka

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg fattar beslut om eldningsförbud en vecka i taget utifrån SMHI:s prognoser. Nästa vecka tas ett nytt beslut. Om det skärpta eldningsförbudet förlängs eller upphävs beror på hur mycket regn som har kommit tills dess.

"Från räddningstjänstens sida kan vi inte nog understryka vikten av att respektera det skärpta eldningsförbudet", säger Christer Hultcrantz.

Det råder fortfarande mycket stor brandrisk i skog och mark. Efter den långa torkan är marken som betong och det regn som kom i helgen sögs upp av det översta lagret. Det krävs mycket mer regn innan faran är över.

Kontakt

Samhällsskydd mellersta Skaraborg
Midfalegatan 4
52141 Falköping

Hemsida: www.smskaraborg.se
Växel dagtid, telefon: 0515-88 58 00
E-post: samhallsskydd@falkoping.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!