Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ny effektbelysning ”Drömmen om Götene” har tänts

Konstnären Helena Larsdotter från Hällekis/Kinnekulle har i samband med projektet ”Drömmen om Götene” tagit fram nya schabloner för effektbelysningen på Järnvägsgatan i Götene.

Effektbelysning "Drömmen om Götene" med Helena LarsdotterFörstora bilden

Effektbelysning "Drömmen om Götene" med Helena Larsdotter

Projektet Drömmen om Götene arbetade under 2020-2022 med att utveckla idén om belysning i offentlig miljö.

Fem effektbelysningsamaturer installerades längs Järnvägsgatan i Götene. Dessa armaturer är av projiceringstyp och använder så kallade gobos för att göra ett motiv/ mönster på marken. Gobos är utbytbara linser som finns i många olika motiv men det är även möjligt att göra egna motiv. Den möjligheten tog projektet ”Drömmen om Götene” vara på och utlyste en intresseanmälan för lokala konstnärer att kunna formge belysningen.

Konstnären Helena Larsdotter från Hällekis/Kinnekulle fick uppdrag att ta fram gobos.

Unik framtagna motiven lyser nu upp i form av en rebus

Belysningen är ett aktiverande pussel i form av en rebus. Innebörden anspelar på projekt Drömmen om Götene. Som ett igenkännbart och historiskt anslag anspelar gestaltningen på den traditionella bonaden och de dekorativa kransarna som ramar bild och text består av varierande Sankta Helena-blomster.

För att kunna sätta samman och lösa rebusen är förhoppningen att boende och besökare, ung som vuxen, promenerar sträckan och antingen finner svaret på plats eller fotograferar belysningen

för att knäcka rebusen hemma” säger Helena Larsdotter.

I samband med handlarnas ”Ljuskväll” har den nya belysningen tänts.

Projektet ”Drömmen om Götene - Järnvägsgatan” har även resulterat i väggmålningen av Erik Johanssons motiv ”Full Moon Service”, solcellsdriven sittbänk med laddare och wifi Projektmedel har finansierats från Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Götene kommun samt av fastighetsägarna Jättadalen/Fortinova, Götenebostäder

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!