Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Näringslivsföreningen hos Nolato Gota

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klas Persson visar en plastdetalj som ingår i Volvos nya XC 90. Klicka på bilden för att förstora.

Nolato Gota är ett expansivt företag som Näringslivs­föreningen i Götene nyligen har besökt i samband med ett styrelsemöte. I Näringslivs­föreningens styrelse ingår representanter från näringslivet och kommunledningen.

Nolato, som är en förkortning av Nordiska Latex Torekov, är ett börsnoterat företag med säte i Torekov i Skåne. Nolato börsnoterades 1984 och har tre ungefär lika starka ben. Medicin, Telekom och Industri. I Nolato Gotas affärsidé ingår att till utvalda kunder ska tillverka formsprutade produkter som bygger på kunskap kring högautomatiserad och kostnadseffektiv produktion.

De senaste två åren har Nolato nyanställt ett femtiotal personer i Götene och byggt ut fabriken med nära sjutusen kvadratmeter. Totalt har Nolato Gota nu 150 anställda och en fabriks- och lageryta på 27 tusen kvadratmeter. 1983 kom den fösta roboten in i fabriken. Idag finns det sjuttiofem robotar. Många monotona och tunga arbetsmoment har försvunnit från produktionen och belastningsskador har samtidigt minskat. 

Klas Person, som chef för marknad och försäljning på Nolato Gota, presenterade företaget och visade stolt en lång rad av mycket avancerade produktionsprocesser. Förutom vanlig formsprutning i plast är Nolato Gota inriktade på tvåkomponent, ingjutning, svetsning, dekorering och automatisering. Robotapplicering av tätningar är en unik teknik utvecklad i Götene. Teknikavdelningen deltar i produktutvecklingen när kunderna så önskar. Delar av fabriken är igång dygnet runt och sju dagar i veckan.

Götenefabriken har på senare år fått ett par riktigt fina utmärkelser från viktiga kunder. Supplier Excellence Award av Husqvarna och Award of Excellence av Volvo Car Corporation.

Volvo är Nolato Gotas största kund och levererar ett stort antal olika plastdetaljer till Volvofabriker i Skövde, Göteborg, Gent och Kina. Enbart till Volvos nya XC 90 levererar Götenefabriken ett tjugofemtal olika detaljer. Den största produkten tillverkas i en ny maskin i en nybyggd fabrikshall. Plastdetaljen är nästan lika bred som bilen och sitter mellan vindruta och motorrum. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!