Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Sjukgymnastiken

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Från vänster Susanne Andersson, Åsa Karlsson, Lars Waldefeldt, Åke Fransson, Anders Månsson, Kristina Andersson, Carine Svensson och Jerker Andersson-Liljestrand.

På Lidköpingsvägen, mitt i Götene, finns sedan sommaren 2017 Götene Rehab och Fysioterapi. Det är ”Sjukgymnastiken”, som fanns ovanför leksaksaffären, som har flyttat in i den före detta Elimkyrkan. I fina nyrenoverade lokalerna finns det nu gott om utrymme för alla olika delar i verksamheten. 

Västra Götalandsregionen införde Vårdval Rehab 2014. Götene Rehab och Fysioterapi har sedan igenom en fullständig förändring. Carine Svensson som är delägare och verksamhetschef berättar att man de senaste tre åren har tredubblat antalet anställda, från fyra till för närvarande tolv anställda. Kristina Andersson som också är delägare berättar att det finns sju sjukgymnaster, tre arbetsterapeuter och två receptionister.

Den som behöver rehabilitering kan själv välja en godkänd rehabenhet, som till exempel Götene Rehab och Fysioterapi. Man behöver ingen remiss och ska enligt reglerna erbjudas tid för bedömning inom sju dagar. Rehabenheten måste uppfylla en rad krav på kompetens, bemanning, tillgänglighet och lokaler. De ska ta emot personer i alla åldrar med olika diagnoser och funktionsnedsättningar, som inte kräver sjukhusvård. Det kan till exempel vara ryggvärk, ledvärk, psykisk ohälsa och neurologiska sjukdomar. Till rehabenheten kan man också vända sig om man har behov av hjälpmedel.

Sjukgymnasterna arbetar med belastnings- och spänningsrelaterade besvär, neurologiska sjukdomar, idrottsskador, frakturer och rehabilitering efter operation. Arbetsterapeuter arbetar bland annat med hjälpmedelsutprovning, stresshantering, anpassningar i hemmet, demensutredningar, hand och finger skador.

För hjälpmedel finns ett rymligt förråd i källaren. Där finns också ljusa lektionslokaler för utbildning av bland annat yogainstruktörer. Man erbjuder Smärtskola, Stresskola, Artrosskola, Balansträning och Lättgympa

Götene Rehab har byggt upp ett mycket gott samarbete med vårdcentralerna och med gymmen. Man träffar alla berörda chefer på vårdcentralerna en gång per kvartalet för att bland annat diskutera hur man bäst kan lösa tidig hemgång från sjukhus.

Kommunalrådet Åsa Karlsson konstaterar att vi blir äldre och äldre. I början av förra året fanns det tre blivande hundraåringar i kommunen. I början av detta år 2018 finns det hela åtta kommuninvånare som ska fylla 100 år.


För mer info: Kontakta Gert Rahm, näringslivschef
Telefon: 0511-38 60 09 E-post: gert.rahm@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!