Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Malma Gård och N&N Resor

Publicerad: 19 april 2012
Johnny Johansson, Claes Friberg, Åke Fransson, Ann-Marie Widegren, Eva Maria Friberg och Jerker Andersson-Liljestrand. Klicka på bilden för att förstora.

Johnny Johansson, Claes Friberg, Åke Fransson, Ann-Marie Widegren, Eva Maria Friberg och Jerker Andersson-Liljestrand. Klicka på bilden för att förstora.

April månads företagsbesök från kommunledningen. Claes och Eva Maria Friberg tog emot och berättade om sina företag Malma Gård och N&N Resor.

Malma Gård


Efter lantmästarutbildning på Alnarp övertog Claes för drygt 20 år sedan Malma Gård efter sin far. Malma omfattar 220 hektar åker och 170 hektar skog. I tillägg arrenderar man 210 hektar åker nära Götene tätort. Malma Gård är en av få svenska gårdar som producerar rapsgris. 5 300 stycken skall i år levereras till Scan i Skara. Rapsgris är ett nytt spännande koncept från Finland som är utvecklat i syfte att minska hjärt- och kärlsjukdomar. Rapsoljan ger en god smak åt köttet vilket bland annat gästerna på Griffins Steakhause i Stockholm kan intyga. Claes kan även se skillnad på grisarna. De växer bra och håller sig väldigt friska.

Efter EU-inträdet har det blivit tufft att vara svensk grisproducent. Den svenska produktionen har minskat kraftigt till förmån för importerat fläskkött. Claes och Eva Maria äger sedan 1999 också Badene egendom i Kvänum där produktionen är 15 500 smågrisar och 2 000 slaktsvin per år. Makarna Friberg är också delägare i Badene Bränneberg Jordbruk AB med 610 hektar åker, delägare i Badene Vind som i vår får fyra stora vindkraftverk levererade från tyska Enercon till den vindrika Varaslätten. I en liten sidoverksamhet kallpressar man sin egen rapsolja. Oljan används även av Benders som formolja vid takpannetillverkning och som sågkedjeolja.

N&N Resor


Eva Maria driver sedan 1998 N&N Resor som arrangerar gruppresor med inriktning på lantbrukssektorn till och från Sverige. Efter några år med fokus på Arnresor och den lokala marknaden (Skaraborg) har inriktningen mot resande till Sverige utvecklats. Inriktningen på dessa resor är mat, historia och aktiviteter. Mot den utländska marknaden används varumärket Discover Sweden Tours. På resebyrån arbetar 2 medarbetare. Eva Maria är engagerad i LRF, i Näringslivsföreningen i Götene och är den som allra starkast bidragit till att Vårrundan på Kinnekulle i år firar 10-årsjubileum.
 
Läs mer om N&N Resor och Malma Gård (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!