Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte CAS AB

Publicerad: klockan

Bengt-Inge Brodén lägst till höger visar modulhus under uppbyggnad för från vänster Susanne Andersson, Lars Waldefeldt, Leif Norberg, Åsa Karlsson, Eva Thimfors, Åke Fransson och Jerker Andersson-Liljestrand. Klicka på bilden för att förstora.

Bengt-Inge Brodén lägst till höger visar modulhus under uppbyggnad för från vänster Susanne Andersson, Lars Waldefeldt, Leif Norberg, Åsa Karlsson, Eva Thimfors, Åke Fransson och Jerker Andersson-Liljestrand. Klicka på bilden för att förstora.

Det var Bengt-Inge Brodén och Leif Norberg på Clean Analytical System AB, CAS AB, som tog emot kommunledningen och visade upp sin utställning i Lundsbrunn med sex olika konfigurationer av modulhus. CAS är i grunden ett sjukvårdsföretag, som bland annat tillverkar uppsamlingspåsar för inkontinens och laboratorieprodukter. Allt som företaget säljer är kliniskt utprovat.

Bengt-Inge Brodén, som är grundare av familjebolaget CAS AB, har sedan 2007 i nära kontakt med myndigheter och kunder systematiskt utvecklat ett koncept av prefabricerade modulhus.

I Lundsbrunn packas nu modulhus för leverans till katastrofområden runt om i världen. Företaget har valt ut de bästa svenska leverantörerna av golv-, vägg- och takpaneler, ramverk, fönster, el med mera.

Modulhusen finns i världens största flyktingläger Dadab i Kenya och i oktober 2014 levererades en Ebola-klinik till Liberia. Totalt är ett trettiotal modulhus levererade till Östafrika. Det är för närvarande stort intresse i Uganda för vårdcentraler på 38 kvadratmeter och CAS har byggt upp en god leveransberedskap.

Det tar inte mer än 40 minuter att resa en 19 kvadratmeter stort modulhus. En 20 fots container rymmer sju moduler. Modulhusen är testade och klarar extrem arktisk kyla med snöstorm och hög vindhastighet. Modulhusens U-värde är klart bättre än hos husvagnar. Det har varit en större utmaning att klara extrem värme. Med en snillrik skuggväv som spänns upp över taket och ett ventilationssystem som utnyttjar den relativt kalla luften under husen, går det att nå en bra temperatur i husen. I helhetskonceptet ingår förutom nödbostadshus och vårdcentral bland annat kontor, sanitetshus, klassrum på 114 kvadratmeter för 40 elever byggd av sex moduler och sjukhus med upp till tjugo stycken sammankopplade moduler.

Besök och visning av modulhusen i Lundsbrunn är inplanerade för Läkare utan gränser, FN-organet UNHCR, World Food Program, WFP, svenska och norska försvaret, norska Röda Korset och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. CAS ser positivt på framtiden och räknar med fler och fler beställningar av de unika modulhusen.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!