Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Innovatörer inbjuds att söka utvecklingsstipendium

Stiftelsen SKAPA inbjuder på nytt landets innovatörer att söka det nationella utvecklingsstipendiet. Stipendiet har en unik spridning i Sverige och är det största och mest prestigefyllda uppfinnarestipendium och är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.
Sedan 1968 delas det Nationella Utvecklingsstipendiet ut. Tävlingen vänder sig till den eller de uppfinnare "som gjort den mest förtjänstfulla insatsen i landet när det gäller nyskapande och kreativitet inom det tekniska och industriella området."

Syftet med priset är att ge stöd till innovatörer så att de kan omvandla uppfinningarna till kommersiella produkter. Urvalskriterierna ger det kreativa steget en lika stor betydelse som den tekniska höjden. På så sätt ska uppfinningarna kunna jämföras på lika villkor oavsett om de har sitt ursprung från högskolevärlden eller från en privatperson.
 
Urvalet sker i två steg, länsvisa och nationell. Om kommuner önskar premiera en kandidat från sin kommun har Stiftelsen SKAPA bett kommunen att kontakta respektive ALMI-bolag i länet för att samordna ev aktiviteter.
 
Totalt omfattar stipendiesumman 980 000 kronor. 24 finalister utses länsvis. Dessa får vardera 20 000 kr, samt diplom. Den nationella juryn utser, bland länsfinalisterna, en till tre stipendiater som delar på totalt 500 000 kr.
 
Vinnarna presenteras på Tekniska Mässan i Stockholm den 19 oktober 2010. Alla finalister får visa sina bidrag under hela mässperioden, 19-22 oktober 2010.
 

Sista ansökningsdag 17 maj


De sökandes ansökningshandlingar ska vara ALMI-bolagen tillhanda senast den 17 maj 2010.

Två finalister från Västra Götaland vinner 25 000 kr var samt plats i riksfinalen. Förutom prissumman värderas den stora uppmärksamhet de sökande får i massmedia både regionalt, nationellt och på Tekniska Mässan i oktober, där länsfinalisterna presenteras vid invigningen.
 

Vinnaren presenteras 19 oktober


Vinnaren av stipendiet presenteras på Tekniska Mässan i Stockholm den 19 oktober 2010. Alla finalister får visa sina bidrag under hela mässperioden, 19-22 oktober 2010.
 

Ansökningsformulär


Ansökningsformulär till Nationella Utvecklingsstipendium 2010 (PDF)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information


Stiftelsen SKAPA: www.stiftelsenskapa.se (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
ALMI Företagspartner Väst: www.almi.se/vast (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!