Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Räddningstjänsten hjälper snabbare i Götene kommun

Publicerad: 13 september 2011
Räddningstjänsten Skara-Götene deltar i projektet SAMS, som står för "Saving more lives in Sweden", genom att instifta en förstainsatsperson (FIP)-funktion vid stationen i Götene. Den nya funktionen invigs den 15 september klockan 16.00 vid brandstationen i Götene. Detta sker i samband med räddningsnämndens ordinarie sammanträde och funktionen invigs av kommunfullmäktiges ordförande Åke Fransson.

Förstainsatsperson (FIP)


FIP står för förstainsatsperson och innebär att ett brandbefäl har ett utryckningsfordon med sig dygnet runt. Vid larm åker befälet direkt till olycksplatsen utan att ta vägen förbi brandstationen. Detta sparar cirka 5 minuters insatstid för FIP:en. Vid akut sjukdomsfall, till exempel hjärtsjukdom kan denna tid vara avgörande för överlevnad.
 
Vid andra typer av olyckor, till exempel brand och trafikolycka kan FIP:en bilda sig en uppfattning av läget, göra enklare åtgärder och informera styrkan som är på väg och på sätt förbereda brandmännen vilket effektiviserar insatsen.

Finansiering


Kostnaden för funktionen har uppskattats till 100 tusen kronor i uppstart och sedan 100 tusen kronot per år i de tre åren som projektet pågår. Deltagandet i projektet har gjorts möjligt genom att Götene kommun har tillfört extra medel till räddningstjänsten.

Projektet SAMS


SAMS är ett projekt som bedrivs av landstinget i Västra Götaland och syftar till att andra resurser i samhället ska kunna ge hjälp till personer som drabbats av hjärtsjukdom. Utryckningsfordonet är därför utrustat med en defibrillator (hjärtstartare). Projektet bedrivs under tre år.

Utrustning


FIP:en har ett utryckningsfordon med sig överallt, en Ford Maveric. Bilen är bland annat utrustad med:
  • Defibrillator (hjärtstartare)
  • Handbrandsläckare
  • Sjukvårdsutrustning
  • Avspärrningsmateriel
  • Andningsapparat
  • Diverse handverktyg för inbrytning och losstagning
  • Kommunikationsradio

Fakta


Räddningstjänsten Skara — Götene består av tre styrkor fördelade på två stationer. Räddningskåren i vid Götene station består av fyra skift med sex personer i beredskap i hemmet dygnet runt. Normal anspänningstid — tiden från att larmet går tills att brandbilen rullar ut — är fem minuter. Räddningsstyrkan i Götene har runt 170 larm per år varav en fjärdedel är trafikolyckor.

Mer information


Tommy Emriksson, Platschef Götene
Telefon: 0511-326 02
E-post: brand@skara.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!