Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Kyrkornas Second Hand

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora. Kyrkornas Second Hand finns i gamla Postens rymliga lokalerFörstora bilden

Klicka på bilden för att förstora. Kyrkornas Second Hand finns i gamla Postens rymliga lokaler

Kommunledningen i Götene besöker regelbundet något företag i kommunen. I mars 2014 hade turen kommit till Kyrkornas Second Hand. Föreståndare Jörgen Eklund tog emot kommunledningen och berättade om verksamheten Kyrkornas Second Hand.

​Håller hus i postens gamla lokal

Kyrkornas Second Hand startade i liten skala i ”gamla mejeriet” vid Arla. Ganska snart flyttades verksamheten till Annagatan 4 där den växte i etapper både på bredden, nere i källaren och med utbyggnad på baksidan. För fyra år sedan invigdes de nuvarande lokalerna i gamla posten, före detta Gima och Konsum på Lidköpingsvägen 2. Det är en fastighet på drygt 1 000 kvadratmeter som används till butik och mottagning av möbler, teknikprylar, kläder, glas, porslin, böcker och mycket annat. Allt som säljs är skänkt av människor som tycker att det är bättre att grejorna hamnar hos second hand än på återvinningen.

Gav cirka 1,6 miljoner till olika biståndsprojekt förra året

Förra året såldes varor för 3,2 miljoner kronor och av det kunde hälften, cirka 1,6 miljoner, användas till olika biståndsprojekt jorden runt och även lokalt här i Götene. Bland mycket annat har det skickats pengar till skolbygge i Tanzania, jordbruksprojekt i Kongo, arbete bland indianerna i Argentina, hjälp till gatubarn i Rumänien, hjälp till föräldralösa barn i Pakistan, mikrolån i Kenya, byutveckling i Swaziland, hjälp till flyktingar från Syrien, lokalt diakonalt arbete i Götene och till många andra platser och projekt.  

Har många som ställer upp och arbetar ideellt

Det är cirka 125 personer som arbetar på second hand. Av dessa är det runt 110 som arbetar ideellt. Just nu är det förutom föreståndaren 6 personer anställda på lönebidrag i mellan 25 och 100 %. Två av dessa går med pension i vår. Dessutom brukar det vara mellan fem och tio som arbetar i olika placeringar. Det är bland annat arbetsträning, språkträning, praktik och samhällstjänst. På grund av Skatteverkets momskrav på branschen så är det bara fem i den gruppen just nu. Om det är minst 60 % frivilliga och max 24 timmar öppet i veckan så slipper man moms på försäljningen. Skatteverket räknar både bidragsanställda och alla typer av praktik som anställda.

Att köpa begagnat sparar på miljön

Något som det talas ganska lite om när det gäller second hand-försäljning är miljöaspekten. Det som nytillverkas får en viss miljöpåverkan medan det som säljs begagnat redan tidigare haft det.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!