Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

En ny hemsida på gång

Publicerad: klockan

Nu är det dags! Snart kommer vår hemsida att få ett nytt utseende och en hel del nya funktioner. Här kan du läsa mer om förändringarna och se skisserna på hur hemsidan kommer att se ut. Planen är att den nya hemsidan lanseras under sommaren.

Projektet med ny hemsida har pågått bakom kulisserna under en lång tid. Vi har väntat så länge som möjligt med att bygga en ny hemsida för att förändringen inte bara skulle bli kosmetisk, utan en förbättring i funktionalitet och användarupplevelse. Vi har nu nått den punkt där vi är i behov av nya grundmallar för att ny teknik ska kunna användas och befintliga funktioner ska kunna uppgraderas för att på sikt kunna underlätta fortsatt utveckling och hålla nere utvecklingskostnaderna.

Under flera år har vi därför omvärldsbevakat hur andra kommuner och organisationer har utvecklat sina hemsidor för att vi inte ska behöva uppfinna lösningar på sådant som andra redan har löst. 

Nu har vårt konsultbolag tagit fram skisser på hur den nya hemsidan kommer att se ut och börjat bygga. 

Målet är att den nya hemsidan ska lanseras under sommaren.

Längre ner finns bilder på hur startsidan och ett exempel på hur en undersida kommer att se ut.

En artificiell intelligens (AI) ska hjälpa besökaren hitta rätt

Den största funktionella förändringen är att vi kommer att få en artificiell intelligens (AI) som ska hjälpa besökaren att snabbare hitta rätt. Hon har fått namnet Göta och hon kommer enkelt beskrivet att sortera menyerna utifrån vad hon tror att besökaren är ute efter. Det gör hon utifrån ett antal parametrar så som tidpunkt, enhet som används, väder och årstid, som hon har lärt sig efter alla klick som har gjorts på hemsidan sedan hennes födelse.

Till exempel: om klockan är sju på en tisdagsmorgon och du går in via mobilen är det troligt att du är ute efter att sjukanmäla ditt barn till skolan och den sidan kommer att flyttas högst upp under menyn om barnomsorg och skola. Om du däremot går in på hemsidan via datorn en vårkväll, är sannolikheten större att du vill ha information om bygglov. Sidan om bygglov kommer då flyta upp överst under bygga, bo och miljö-menyn.

Startsidan

Startsidan kommer att domineras av en uttökad huvudmeny samt en stor sökruta för att hjälpa besökaren att snabbt hitta till rätt sida.

Huvudmeny kommer att sorteras av Göta och visar de tre troligaste sidorna besökaren är ute efter under varje menyval. För att hjälpa besökaren att fokusera kommer den menyruta som musen pekar på att bli vit.

Vi får en stor och tydlig sökruta med ett gäng snabbgenvägar till kommunal service och information placerad på en stor presentationsbild från kommunen.

Öppettider

Helt nytt är en egen modul för öppettider till våra mest utåtriktade verksamheter. Den kommer att innehålla specifika öppettider för de verksamheter som ofta efterfrågas samt kontaktuppgifter och direktlänk till verksamhetens sida. Denna funktion kommer att lanseras efter sommaren.

Nyheter och evenemang

Efter huvudmeny och sökrutan kommer vår nyhetslista och en utökad evenemangskalender. Istället för en toppnyhet som vi har idag kommer vi att få tre puffar. Puffarna kan vi länka till en nyhet eller informationssida som vi vill uppmärksamma lite extra, både med eller utan bild.

Sidfot

Sidfoten som finns på alla sidor kommer att innehålla kontaktuppgifter, länkar till sidor som ligger utanför vår huvudmeny samt karta och inloggningslänkar till de system som våra besökare är i behov av.

Undersidan

På undersidorna blir huvudmenyn en klassisk toppmeny.

Tillgänglighetsanpassning av bildplacering

För att underlätta för alla som använder någon form av hjälpmedel för att ta till sig informationen på hemsidan flyttas bilden längre ner på sidan. Bilder som ligger i texten kommer tryckas ut åt höger och bilder som man vill presentera i större format placeras i slutet av sidan. Detta för att inte störa textflödet för de som till exempel använder förstoringshjälpmedel.

Direktlänkar till e-tjänster

Om det finns en e-tjänst kopplad till sidan ligger den som en direktlänk efter rubriken. Då kan besökaren snabbt avklara sitt ärende utan att behöva leta efter tillhörande e-tjänst. Detta kommer att införas när vår nya e-tjänstsplattform är klar.

Innehållsförteckning för långa sidor

Om det är en lång sida med många underrubriker kommer det finnas en innehållsförteckning som hjälper besökaren att snabbt avgöra om hen har kommit till rätt sida.

Relaterad information visar under- och parallellsidor

I boxen Relaterad information visas undersidor och parallella sidor till sidan du står på. Den är framförallt användbar för den som besöker hemsidan i mobilen som då enkelt kan se om det finns andra sidor med information som är kopplad till den sidan hen befinner sig på, utan att behöva skrolla upp och ner i menyn.

Hemsidans historia

Götene kommuns första hemsida startades 1996. 2005 bytte den form och struktur helt. Önskan var då att ta steget mot en så kallad 24-timmars-myndighet och uppfylla kraven på tillgänglighet enligt WAI-riktlinjerna (Web Accessibility Initiative).

Därefter har vi arbetat med att ständigt förbättra såväl funktioner som utseende med mindre förändringar efterhand behov har uppstått. Vi har nu kommit till den punkt där vi behöver förbättra med sådana funktioner som borde ligga med i hemsidans sidmallar från början istället för att bygga på det extra efterhand, dels för att förenkla utvecklingen längre fram och för att hålla nere utvecklingskostnaderna. Vi har också under lång tid fått synpunkter från såväl politiker som medarbetare att hemsidan ser gammal ut och att ett modernare utseende skulle vara uppskattat, något som nu kan göras i och med att nya mallar med förbättrad funktion tas fram.

Startsidan. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Startsidan. Klicka på bilden för att förstora.

Undersida. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Undersida. Klicka på bilden för att förstora.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!