Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Bilder från Kronprinsessparets besök på Kinnekulle

Publicerad: 25 oktober 2010
Redigerad: 2010-11-08 Faktafel ändrade
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel framför ett snötäckt hus med skylten Info Point Kinnekulle.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora

Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Victoria och Hans Kunglig Höghet Prins Daniel besökte Götene kommun och Utsiktstornet på Kinnekulle fredagen den 22 oktober 2010.

Detta var Kronprinsessparets första officiella besök i området och därför särskilt högtidligt. Som hertiginna av Västergötland har Kronprinsessan naturligtvis tidigare besökt Kinnekulle, men för Prins Daniel som också är hertig av Västergötland var detta premiärtillfället.

Kronprinsessparet lämnade sina namnteckningar för att utöka den imponerande samling av kungliga namnteckningar som finns inristade i stenar vid tornet.

Kungastenarna

Kungliga besök på Kinnekulle är ingen ny företeelse. Många kungligheter har besökt högkullen och också dokumenterat sina besök genom att skriva sina namnteckningar som senare ristats in på stenar här uppe. Bland inskriptionerna hittar man till exempel Oskar Fredrik (blivande kung Oskar II) som besökte platsen 1849.

Dessförinnan besöktes platsen 1814 av Hedvig Charlotta gemål till Karl XIII. Hon lär ha blivit buren till toppen av 4 starka Kinnekullebönder sittandes i en länsstol. Under tiden färdades maken vidare mot Strömstad för att leda ett krigsföretag (Sveriges sista (?) krig), gentemot upproriska norrmän som ville bryta sig ur unionen med Sverige.

Kronprinsessans farfars farfar Gustaf den 5:e finns också bland namntecknarna.

Utsiktstornet Kinnekulle

Utsiktstorn har funnits sedan länge på Kinnekulles topp. Det första byggdes redan i början av 1700-talet och hette Mariehus, men kallades i folkmun för "Apehuset". Almogen tyckte att fint folk apade sig på sina utflykter till utkiksplatsen, därav namnet.

Greve Carl Klingspor ägare på Hellekis säteri lät riva det gamla tornet och uppförde ett nytt ståtligare 1892. Tornet var ett led i hans satsning på att lansera Kinnekulle som ett besöksmål. Kinnekulle var därmed ett av de områden i landet där turism som näring tog sina första stapplande steg.

Förutom detta torn byggdes även ett berömt "turisthotell" vid Råbäcks station. Båda byggnaderna ritades av en av den tidens främsta arkitekter Fritz von Dardel. Tornet stängdes på 70-talet då renoveringsbehovet var akut. Götene kommun övertog byggnaden och planerade renovera det när det brann ner till grunden 1982.

Det nuvarande tornet uppfördes året därefter och är i stort sett en kopia av von Dardels skapelse även om det saknas övernattningsrum som fanns i det tidigare.

Film från Kronprinsessparets besök

Bilder


Klicka på bilderna för att förstora.
En ledningsperson från Götene kommun håller ett plakat med Götene kommuns logotyp som kronprinsessan Victoria signerar.Förstora bilden

Foto: Johan Lundberg

En ledningsperson från Götene kommun håller upp plakatet med kronprinsessparets signaturer och prins Daniel och kronprinsessan Victoria står bredvid.Förstora bilden

Foto: Johan Lundberg

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!