Lyssna

Publicerad klockan .

Återbruk är temat när Centrumhusets fasad har piffats upp inför 50-årsfirandet

Uppdatering 2 april 2024 - april, april!
Som ett FÅTAL av er anade så var detta bara ett aprilskämt.

Ni som oroat er för att Centrumhusets arkitekt Hans-Erland Heineman har roterat i sin grav kan andas ut. Det har inte tillkommit några torn.

Vi kan även meddela att varken projektledare Tina Råtorn eller fastighetsförvaltare Pavel Yong jobbar kvar på kommunen efter helgen. Vi önskar Riita Ruckel fortsatta arkitektoniska framgångar och hoppas att Mede-Tilde Sværd hade en behaglig hemresa till Norge.

Tack för att ni var med på leken och förlåt för att vi lurades!
‐--------------------------

I samband med Centrumhusets 50-årsjubileum har byggnaden fått ett ansiktslyft. Fasaden pryds nu av återbrukat material, vilket ger huset ett mer ståtligt utseende. En känd finsk arkitekt har varit delaktig i processen.

Kommunhuset i Götene, en stor tegelbyggnad som nu har fyra torn. Två över entrén och två i hörnen. Förstora bilden

Fyra av de sex nya tornen som numera pryder Centrumhuset.

Centrumhuset öppnade sina portar för första gången 1974. Utöver att vara vårt kommunhus så byggdes det för att samla all samhällsservice under samma tak. I år firar vårt Centrumhus alltså 50 år. Inför jubileet, som är planerat till september, har husets fasad fått ett lyft.

I dessa tider är det viktigt att använda både jordens och kommunens resurser på ett sparsamt sätt. Det beslutades därför tidigt att endast använda återanvänt material för uppfräschningen.

Det har naturligtvis varit en utmaning, men vi tror helhjärtat på att återbruk är rätt väg att gå. Vi hade turen att tidigt i idéprocessen få tillgång till en bortglömd skatt av byggmaterial som sparats från gamla byggnader. Bland detta fann vi flera nästan intakta torn, som nu har gett Centrumhuset en mer ståtlig karaktär, helt i harmoni med den befintliga tegelfasaden," säger projektledare Tina Råtorn.

Känd finsk arkitekt deltar i projektet

För att säkerställa att resultatet håller högsta kvalitet har vi anlitat den internationellt erkända och flerfaldigt prisbelönta finska arkitekten Riita Ruckel.

Det har varit en stor trygghet att ha stöd från Riita Ruckel i processen med att placera tornen på huset så att dess själ bevaras och dess unika karaktär förstärks ytterligare," berättar Götene kommuns fastighetsförvaltare Pavel Yong.

Intensivt arbete under påskhelgen

Många nyfikna Götenebor som passerat Centrumhuset under påskhelgen har undrat vad som försiggått under presenningarna. Tack vare de nästan intakta tornen har arbetet kunnat genomföras både snabbt och smidigt, på bara två dagar skedde monteringen och i morse avtäcktes Centrumhuset så att alla kan se det nya utseendet. Sex torn klär numera byggnaden. Ett i var hörn och över entrén mot torget så tornar sig två extra torn upp för en inramande och välkomnande känsla.

Norska Mede-Tilde Sværd som är på besök i Götene för att fira påsk stannade till för att titta på den nya fasadprydnaden på sin morgonpromenad: ”det er kjempenydelig!” (Jättevackert), säger hon innan hon skyndar vidare.

Konstnärligt namn för ett kreativt projekt

Detta spännande projekt har fått arbetsnamnet "Medelst Vildänder", ett namn som speglar projektets innovativa karaktär.

"Medelst Vildänder" anspelar på den vilda andens outgrundliga vägar, en symbol för frihet och den outtröttliga strävan efter skönhet och äventyr i vår omvärld. Projektet är en hyllning till kreativitetens kraft och förmågan att bryta sig loss från det konventionella för att modigt utforska det okända.

Kontakt

Har du frågor om projektet? Kontakta:

Tina Råtorn, projektledare
E-post: tina.ratorn@gotene.se

Pavel Yong, fastighetsförvaltare
E-post: pavel.yong@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!