Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Mycket positivt att åka buss enligt Bussmiljönärerna

Hela 95 procent av deltagarna i projektet Bussmiljönärerna upplever att det är positivt eller mycket positivt att åka med kollektivtrafiken och lyfter fördelarna med att det är mindre stressande att åka buss, att man får en stund för sig själv och att det är positivt för miljön. Två av deltagarna har nu sålt sina bilar för att åka mer kollektivt.

Förstora bilden

Projektet Bussmiljönärerna är en satsning där arbetspendlare i Lidköpings och Götenes kommuner fick prova på att resa kollektivt. Deltagarna har under tre månader haft som uppdrag att minska sitt bilåkande och istället ta bussen till och från arbetet. Tillsammans gjorde deltagarna 78 procent av sina arbetsresor med buss. Snittet för andelen bussresor låg på 84 procent med undantag för jul- och nyårsveckorna.

Före projektet reste bara en av de 19 deltagarna buss till arbetet. Efter projektet uppger 95 procent att de är positiva eller mycket positiva att åka med kollektivtrafiken och 75 procent kommer att fortsätta resa kollektivt till arbetet. Två av deltagarna har till och med sålt varsin bil!

Sålde bilarna och väljer kollektivtrafiken

– Det känns väldigt tryggt och positivt att åka buss. Jag åker kollektivt både till jobb och även till fritidsaktiviteter på kvällarna. Det är så smidigt med bussen så nu har jag sålt min bil och ska åka ännu mer buss"

säger Mia Gustafsson som bor i Källby och arbetar i Lidköping.

– Det har gett mig mer livskvalité att åka buss och jag kommer definitivt fortsätta med det. Det är skönt att promenera till bussen på morgonen och att kunna koppla av på bussen. Jag önskar att fler skulle testa på det här"

säger Simon Holst som också bor i Källby och arbetar i Lidköping.

– Projektet har varit mycket lyckat och slutsatsen är att det finns goda förutsättningar för att åka mer buss redan idag"

säger Johannes Hukkanen på Götene kommun som är en av projektledarna för Bussmiljönärerna.

Deltagarnas medverkan i projektet har väckt nyfikenhet i deras omgivning och på deras arbetsplatser och det har blivit mycket prat om det vilket är mycket positivt.

Att åka mer buss påverkar deltagarna olika. Några känner sig mindre stressade och mer avslappnade och att man är piggare när man kommer till arbetet. Att slippa tänka på väder och trafik, att man träffar bekanta på bussen, att förarna är trevliga, och att man bara får vara själv i sina tankar en stund är saker deltagarna uppskattar.

– Att nästan tre av fyra deltagare i projektet kan tänka sig fortsätta resa med buss till och från arbetet minst en dag i veckan är en stor framgång för projektet och visar att det faktiskt är möjligt att ändra sina bilvanor"

säger Dennis Tomazic på Lidköpings kommun som är en av projektledarna för Bussmiljönärerna.

– Våra kundmätningar visar att vi hade 96 procent nöjda kunder i Skaraborg under 2019, och det är förstås jätteroligt att även Bussmiljönärerna uppskattar att resa med oss

säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Projektet Bussmiljönärerna är ett samarbete mellan Lidköpings och Götenes kommuner, Västtrafik och Nobina.

Kontaktpersoner

Johannes Hukkanen, kollektivtrafikstrateg Götene kommun
Telefon: 0511-38 60 04
E-post: Johannes.hukkanen@gotene.se

Dennis Tomazic, trafikplanerare hållbara resor Lidköpings kommun
Telefon: 0510 -77 02 04
E-post: denis.tomazic@lidkoping.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!