Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kinnekullebanan är utsedd till Sveriges vackraste tågresa

Publicerad: klockan

Lokföraren Sofia Lundborg framför Trolmens tågstation en sommardag.Förstora bilden

Lokföraren Sofia Lundborg vid station Trolmen. Foto: Anna Hållams. Klicka på bilden för att förstora.

Den natursköna tågresan mellan Lidköping och Mariestad över Kinnekulle i Götene kommun har röstats fram som den vackraste tågresan i Sverige av landets resenärer. Resan går rakt igenom den fina naturen runt Vänerns strand, förbi dovhjortar och öppna fält och över Kinnekulle. På andra plats kom Kiruna och Narvik och tredje plats sträckan Järvsö och Ånge.

SJ står bakom tävlingen där personal och resenärer nominerat tolv bidrag som sedan landets resenärer röstat fram till en vinnare.

Sofia Lundborg, lokförare på SJ Götalandståg, kör tågsträckan över Kinnekulle varje arbetsdag. Hon tycker att svenska folket röstat klokt när de valde tågresan Lidköping och Mariestad till Sveriges vackraste.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.

På andra plats hamnar tågresan mellan Kiruna och Narvik, en resa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. Sträckan mellan Järvsö och Ånge kom på tredje plats.Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden.

– Det var många vackra sträckor bland de nominerade och en tuff kamp i täten. Även tvåan och trean är magiskt vackra tågresor. Sträckan Kiruna och Narvik går genom Europas sista vildmark och Järvsö-Ånge genom ett böljande landskap med sjöar och Hälsingegårdar, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

I mitten av april lanserade SJ tävlingen Sveriges vackraste tågresa för att uppmärksamma alla de vackra resor som förbinder svenska städer.

Hela denna text är ett pressmeddelande från SJ. Läs hela pressmeddelandet och se fler bilder (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!