Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Var försiktig vid bad i Vänern vid algblomning

Just nu kan det förekomma så kallad algblomning i Vänern och längs Vänerns stränder. Vissa algblomningar kan vid blomning bilda giftiga ämnen som är skadligt för människor och djur. Vi uppmanar alla att ta eget ansvar och bedöma när det känns olämpligt att bada. Detta gäller framförallt med små barn och hundar.

En kanot paddlar över ett vattendrag. Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Algblomning är i själva verket cyanobakterier, mikroskopiska organismer som naturligt förekommer i hav och sjöar. När cyanobakterierna blommar liknar de alger, därför kallas det vanligtvis för algblomning. Vissa sorters cyanobakterier kan vid blomning bilda toxiner och kan vara skadliga för människor och djur. Framförallt små barn och djur är speciellt känsliga för dessa toxiner.

Regelbundna provtagningar

Götene kommun tar regelbundna prover på e-coli och enterokocker på kommunens badplatser. Kommunen tar inga fysiska prover på förekomst av cyanobakterier utan gör endast visuella bedömningar.

Algblomning förekommer sporadiskt

Algblomning förekommer mycket sporadiskt och beror bland annat på väder- och vindförhållanden. En algblomning kan förekomma på olika djup, under flera veckor eller endast under någon timme. Det går alltså inte att förutse om, när eller var det kommer uppstå algblomning. Det går heller inte att förutse hur giftig algblomningen är. Eftersom läget kan förändras väldigt snabbt kan kommunen inte ha aktuella och tillförlitliga provsvar gällande cyanobakterier.

Det är högst troligt att det är och kommer förekomma algblomning nu och framåt om det varma vädret fortsätter. Vi uppmanar därför allmänheten att vara uppmärksamma, ta eget ansvar och bedöma när det känns olämpligt att bada. Detta gäller framförallt med små barn och hundar.

Du kan läsa mer information om algblomning på Götene kommuns hemsida.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!