Lyssna

Publicerad klockan .

Tävling: Låt trädgården blomstra och vinn fina priser

Låt din trädgård blomstra i sommar och gynna våra livsviktiga pollinatörer! Skapa en äng i din trädgård eller på din balkong och var med och tävla om en regntunna, rådgivning av vår kommunekolog och fågelholkar.

Två smörblommor. Förstora bilden

Smörblomma, klicka för att förstora.

Pollinatörer som humlor, bin, fjärilar och blomflugor gör oss människor en viktig tjänst när de pollinerar växter. Hela 75 procent av livsmedelsgrödorna är beroende av pollinatörerna. Men det blir allt svårare för pollinatörerna att överleva i vår värld. För att uppmuntra och inspirera till att skapa de livsviktiga miljöerna för pollinatörerna anordnar vi nu en ängstävling.

Hur deltar du i tävlingen?

 1. Ta ett kort på din äng som du har anlagt i din trädgård eller på din balkong.
 2. Skicka ett e-postmeddelande till biologiskmangfald@gotene.se med ett foto på ängen samt dina kontaktuppgifter inklusive adress.
 3. Njut av din äng medan du väntar på att vi utser en vinnare!

Regler

 • För att vara med och tävla måste du själv ha sått en äng i din trädgård eller på din balkong.
 • Ängen måste vara minst en gånger en (1x1) meter stor och finnas i Götene kommun.
 • Stora åkrar eller fält räknas inte.
 • Tävlingen startar onsdag den 22 maj (vecka 21) och avslutas söndagen den 16 juni (vecka 24).
 • Vinnarna utses av en jury bestående av kommunekologer och miljöstrateg och meddelas under vecka 25 och presenteras även på kommunens hemsida.

Priser

Som deltagare i ängstävlingen har du chans att vinna:

 • En regntunna
 • En timmes rådgivning i din trädgård med kommunekolog. Rådgivning fokuserar på hur du kan anpassa din trädgård för biologisk mångfald och locka fler pollinatörer. Ekologen tar även med sig gofika.
 • Fågelholkar och insektshotell

Om våra livsviktiga pollinatörer

Pollinatörer och pollinering har stor betydelse för biologisk mångfald, fungerande ekosystem och vår livsmedelsförsörjning. De flesta växter tar i någon utsträckning hjälp av pollinatörer för sin pollenöverföring.

Pollinering är en biologisk process där pollen överförs mellan blommor så att växter kan befruktas och fortplantas, i utbyte får pollinatören nektar och pollen. När insekterna får sin föda i form av nektar eller pollen blir pollineringen något som både gynnar växten och vi människor kan skörda frukterna.

Hela 75 procent av livsmedelsgrödorna är beroende av pollinatörer. Utan pollinatörer får även många växter svårt att föröka sig och det riskerar att göra ekosystem instabila. Vi behöver pollinatörer för att få i oss den näring vi behöver och för att ekosystemen vi lever i ska vara stabila. På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om pollinatörer.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!