Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Stoppa spridningen av parkslide

Parkslide kan bli en ovanligt invasiv gäst i trädgården och svår att bli av med. Kommer den ut i naturen hotas biologisk mångfald. Håll ögonen på den och tänk på att den kan triggas igång om du börjar bråka med den.

Ett bestånd av parkslide. Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Stoppa spridningen av parkslide

  • Bekämpa den inte om den inte är ett problem
  • Måste du ta bort den – anlita expert
  • Rapportera fynd till invasivaarter.nu

Parkslide är i Sverige den invasiva växt som är svårast att bekämpa. Arten kan etablera sig på nästan vilken typ av jord som helst. Den sprids med ytterst små rot- eller stamfragment som kan följa med vid flytt av jord.

I dagsläget saknas bekämpningsmetoder som vi med säkerhet kan rekommendera eller garantera att de kommer fungera i alla situationer mot parkslide. Metoder som har visat sig fungera i vissa lägen kan i andra situationer resultera i ökad spridning och förvärrade problem.

Om parkslide inte utgör ett problem på växtplatsen eller breder ut och sprider sig rekommenderar Naturvårdsverket att du väntar med åtgärder. Under tiden är det klokt att ha växten under uppsikt för att kunna notera om den börjar sprida sig. Du kan till exempel markera ut ytterkanterna på beståndet med pinnar eller liknande.

Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!