Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Skylt om algblomning uppsatt vid Källby badplats

Det har nu satts upp en skylt om att algblomning kan förekomma på Källby badplats. Nu när det är fortsatt varmt väder är det högst troligt att det är och kommer förekomma algblomning på flera badplatser vid Vänern. Vi uppmanar därför allmänheten att vara uppmärksamma, ta eget ansvar och bedöma när det känns olämpligt att bada. Detta gäller framförallt med små barn och hundar.

Skylt vid badplats med information om algblomning. Förstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

Källby badplats är ett populärt ställe att åka till för bad. Det har nu visats på att det förekommit algblomning vid badet. Vissa algblomningar kan vid blomning bilda giftiga ämnen som är skadligt för människor och djur. Det går inte att förutse hur giftig algblomningen är. Eftersom läget kan förändras väldigt snabbt kan kommunen inte ha aktuella och tillförlitliga provsvar gällande cyanobakterier.

Ta eget ansvar

Vi uppmanar alla att ta eget ansvar och bedöma när det känns olämpligt att bada. Detta gäller framförallt med små barn och hundar.

Vid fundering kring algblomning

Vid frågor om algblomning i Vänern och andra sjöar kan du kontakta Havs- och Vattenmyndigheten:
Telefon: 010 – 698 60 00

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har information om hur alger påverkar djur. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverket har information om cyanobakterier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., så kallade ”blågröna alger” i vatten.

Läs mer om algblomning i Vänern på Götene kommuns hemsida. Öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!