Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Risk för frånkoppling om elen inte räcker i vinter

I vinter finns det risk för att det inte kommer finnas tillräckligt med el till hela Sverige under vissa timmar på dygnet. Då kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal hushåll och industrier under ett par timmar. För dig som elanvändare är det ungefär som ett vanligt strömavbrott. Planera redan nu för att kunna klara ett strömavbrott på några timmar. 

En stickkontakt som dras ur eluttaget.Förstora bilden

Under de timmar när svenska folket vaknar och industrin sätter igång på morgonen och när alla kommer hem från jobbet och ska laga middag används mest el under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är elförbrukningen extra hög. Då är risken som störst att elen inte räcker till alla. Särskilt kalla dagar när de inte blåser.

Elen kan komma att stängas av kortare tid

Om Sverige kommer i en situation där elen inte räcker kommer Svenska kraftnät stänga av elen en kortare tid i ett begränsat område för att förhindra större elavbrott.

Frånkopplingen av elen görs genom att Svenska kraftnät beordrar ett par särskilt utvalda elnätsbolag att de ska stänga av elen för sina användare. Svenska kraftnät bestämmer i vilket område, hur länge och hur mycket som ska kopplas från. När elbolagen får ordern har de 15 minuter på sig att stänga av elen i sitt område.

Minskad förbrukning minskar risken för frånkoppling

Om Svenska kraftnät får besked från elbörsen att det finns timmar kommande dag som elproduktionen inte räcker till kommer Svenska kraftnät be allmänheten och näringslivet att minska sin förbrukning under de kritiska timmarna klockan 8.00-11.00 och 17.00-19.00. Om vi tillsammans lyckas minska elförbrukningen minskar risken för en frånkoppling.

Kort framförhållning om frånkoppling

Det går dock inte att säga bestämt om en frånkoppling kommer att behöva göras förrän den timme det gäller. Det går heller inte att säga i förväg hur lång en frånkoppling kommer att vara. Men troligtvis handlar det om ett par timmar.

Förbered dig på att klara dig utan ström

För dig som elanvändare kommer frånkopplingen vara ungefär som ett vanligt strömavbrott. Planera redan nu för att kunna klara ett strömavbrott på några timmar. På Krisinformation.se finns bra information om hur du förbereder dig för ett strömavbrott.

Håll dig uppdaterad

På Svenska kraftnäts hemsida hittar du uppdaterad information om läget i kraftsystemet samt frågor och svar om frånkoppling av elen. Har du frågor om lokal elförsörjning, kontakta din elleverantör.

Det är bra att ha tillgång till en radio som går på batteri eller annan alternativ energikälla, för att kunna följa nyheter också under pågående strömavbrott.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!