Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Paroc-hallen en av Sveriges energisnålaste idrottshallar

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Extra tjock isolering, noggrant lufttätad samt energisnål belysning och vattenanvändning. Det är några av anledningarna till att den nya Paroc-hallen i Hällekis är en av Sveriges energisnålaste idrottshallar.

Den nya sporthallen i Hällekis är en av Sveriges energisnålaste. Paroc-hallen som den även kallas är byggd med extra tjock isolering och är noggrant lufttätad för att minimera värmeförluster. Installationer för ventilation, belysning och vattenanvändning har gjorts med extra hänsyn till energianvändningen och även vitvaror i caférummet är av högsta energiklass. Lufttätheten är ungefär femtio procent bättre än vad som krävs för ett passivhus.

Enligt dagens nybyggnadskrav får en hall av det här slaget dra 80 kilowattimmar (kWh)fastighetsenergi per kvadratmeter uppvärmd yta. Paroc-hallen beräknas endast dra 28 kWh per kvadratmeter vilket är mycket lågt. Räknar man med det som kallas verksamhetsenergi, det vill säga belysning och varmvatten till duscharna beräknas den totala energianvändningen per kvadratmeter bli drygt 60 kWh per år. Det motsvarar ungefär en tredjedel av vad en genomsnittlig idrottshall av det här slaget drar idag.

Paroc-hallen ingår i ett demonstrationsobjekt i det nationella programmet Lågan för särskilt energieffektiva byggnader. Ett program som Energimyndigheten och Sveriges byggindustrier står bakom.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!