Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Månadens fråga: Vilken typ av jul- och advents­belysning har du hemma?

Publicerad: klockan
Ändrad 17 februari 2016: Frågan stängd.

Närbild på lampor i en adventsljusstake i ett fönster.

Energisnål adventsbelysning. Klicka på bilden för att förstora.

Första advent har redan passerat och i många hem har det plockats upp ljusslingor, adventsljusstakar och adventsstjärnor under den senaste veckan för att lysa upp vintermörkret. De senaste åren har utbudet av ljusslingor med lysdiodlampor, LED-lampor, stadigt ökat. Däremot är det fortfarande vanligt med glödlampor i elljusstakar och julgransbelysning.

Mycket att spara med smartare belysning

Götenes cirka 5600 hushåll kan från första advent till tjugondag Knut tillsammans spara 661 000 kilowattimmar om man väljer effektiva LED-lampor, istället för glödlampor i sin advents- och julbelysning. Då har vi räknat med att det i varje hushåll finns tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning. Belysningen är tänd dygnet runt i 44 dagar, men en av ljusslingorna och julgransbelysningen tänds först på julafton, vilket blir 21 dagar.

Om man släcker belysningen då och då så finns det självklart ännu mer att spara även med effektiv belysning. Det kanske inte är så många kronor på elräkningen för varje enskilt hushåll, men också de små energibesparingarna gör tillsamman skillnad i det långa loppet för att vi ska kunna uppnå de mål om begränsad klimatpåverkan som riksdagen har beslutat om.

Så här mycket mer el drar glödlampor jämfört med LED-lampor

En sjuarmad ljusstake med glödlampor drar 27 gånger mer än en elljusstake med LED-lampor. Har du en julgransbelysning med glödlampor så drar den 16 gånger mer än en motsvarande julgransslinga med LED-lampor. Till adventsstjärnor finns det små LED-lampor, till exempel päronlampor. Dessa lampor blir inte lika varma som glödlampor, vilket är en fördel i dekorationer av papper.

Test av jul- och adventsbelysning

Lagom till första advent publicerar Energimyndigheten sitt nionde årliga test av advents- och julbelysning. Här kan du bland annat läsa mer om ljuset i de testade produkterna är varmt eller kallt, och hur mycket ljus de sänder ut.

Se testresultatet på Energimyndighetens hemsida

På Energimyndighetens hemsida kan du också läsa mer om färgåtergivning, eller Ra-värde. Det kan vara bra att veta lite om detta för att vara säker på att de röda julgranskulorna verkligen ser röda ut också när den nyinköpta LED-belysningen är tänd.

Frågan är stängd

Frågan var för januari månad och är nu stängd, du kan se resultatet nedan.

Frågan

Vilken typ av jul- och advents­belysning har du hemma?

Svar

Bara med glödlampor - 3
Bara med LED-lampor - 9
Både med glödlampor och LED-lampor - 15
Jag har ingen jul- eller adventsbelysning - 0
Vet inte - 0

Antal svar: 27

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!