Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Invigning av naturreservat Mariedalsån i Lundsbrunn - 5 maj

Publicerad: klockan

Naturreservat Mariedalsån. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Torsdagen den 5 maj sker den formella invigningen av Naturreservat Mariedalsån vid Dala Kvarn, Lundsbrunn. Länsstyrelsen beslutade den 21 december 2015 att bilda naturreservatet Mariedalsån i Götene kommun. Naturreservat Mariedalsån bjuder besökare på en spännande vandring längs med en ravin och Mariedalsån.

Om man har tur och vandrar stilla har man chans att stifta bekantskap med gyllengula forsärlor eller gnistrande blå kungsfiskare längs med strandkanten. Vintertid kan man ofta beskåda hur strömstarar dyker efter bäcksländor i ån. Själva ravinen, som är omnämnt som Mariedalsskredet, bedöms ha inträffat för cirka 9 000 år sedan.

– Genom att bilda ett naturreservat bevarar vi en värdefull skogsmiljö som innehåller en för Skaraborg näst intill unik hög andel död ved, säger biologen Henrik Roos på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Under invigningsdagens morgon sker en spännande Gökotta där besökare kan vandra tillsammans med ekologer, ornitologer och biosfärambassadörer. Gökottan startar givetvis i ”ottan”, klockan sju på morgonen. För de som vill kan man sedan efter vandringen äta en gemensam ekofrukost vid Dala Kvarn. Mellan klockan 9.00 och 11.00 är Friluftsfrämjandet på plats och ger yngre barn möjlighet att under förmiddagen utforska insekter och småkryp i Naturreservatet.

Själva invigningen av Naturreservat Mariedalsån sker klockan 11.00 vid Dala Kvarn. Invigningsceremonin görs gemensamt av Länsstyrelsen, markägare och Götene Kommun.

Vid invigningsceremonin uppträder Biggan och Lasse Dahlberg med ett naturinspirerat musikprogram. Lundsbrunns Samhällsförening, som redan på 1970-talet var med och byggde vandringsleden, agerar konferencier.

Vid lunchtid ställs det fram grillar för de som vill äta på plats med egen lunchmat. Under eftermiddagen mellan klockan två och fyra sker intressanta föreläsningar. Några av talarna är Madeleine Hjelm, Ethologicalzoolutions och Märta Gustafsson, Industriarvsutvecklare vid Innovatum i Trollhättan. Dagen avslutas med en spännande musikunderhållning med Robin Toller Hovler.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!