Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades 22 juli 2013 och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 22 juli 2013 klockan 11.12.

Håll koll på brandrisken

Publicerad: 22 juli 2013 klockan 11.12

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Just nu är det eldningsförbud i Götene kommun. Läget förändras från dag till dag så det är viktigt att kontrollera om det är brandrisk innan du eldar.

Eldningsförbud sker vid brandriskvärde 4 eller 5 som rapporteras av SMHI.

Följ brandrisken på SMHIs brandriskkarta (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ladda ner appen Brandrisk ute

Brandrisk ute är ett program till din mobil som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.

Mer information om appen hittar du här (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gäller i Götene och Skara?

På Räddningstjänstens hemsida kan Du se vad som gäller i Götene och Skara kommuner (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När får jag elda?

Vid brandriskvärde 1 till 3 får du elda utomhus under förutsättning att du inte stör dina grannar.

Ansvar

Eldning sker alltid på ditt eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till räddningstjänsten eller inte. Se till att ha släckutrustning. Du bör minst ha en kratta för att raka elden och en vattenslang. Du ska även ha möjlighet att snabbt kunna larma räddningstjänsten om det skulle behövas.

Elda inte om det blåser - vind kan snabbt sprida elden. Du får heller inte lämna elden förrän den är släckt, och du bör alltid kontrollera att elden verkligen slocknat ett par timmar efter avslutad eldning. När solen går ner ska all eldningen var avslutad.

Eldningsförbud

Vid brandriskvärde 4 eller 5 (med eventuella tillägg) råder eldningsförbud i Skara och Götene kommuner. Du får grilla i din trädgård och vid iordningställda grillplatser även då eldningsförbud råder, om inte annat anges.

Grillning på balkong rekommenderas inte (elgrill är att föredra). Hör med din Fastighetsägare/fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.

Brandriskprognos

Vilken brandrisk som gäller kan du få reda på på 0515-129 00. Tjänsten tillhandahålls av Räddningstjänsten Falköping - Tidaholm med prognosen gäller även för Skara och Götene kommuner.

På hemsidan DinSäkerhet finns ytterligare råd och tips (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!