Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Fortsatt bevattningsförbud trots regn

Trots stora mängder regn råder det fortfarande bevattningsförbud i Götene kommun. Låga vattennivåer och kapacitetsbrist i vattenproduktionen är orsaken. Bevattningsförbudet kommer troligtvis gälla resten av sommaren.

Ett rött kryss över en vattenspridare. Bevattningsförbud. Vatten får endast användas till mat dryck och personlig hygien.Förstora bilden

Nu är det bevattningsförbud. Du får bara använda vatten till mat, dryck och personlig hygien. Du får inte vattna med vattenspridare eller vattenslang, inte fylla pooler och badtunnor och inte använda högtryckstvätt. Spara på vattnet så att det räcker till alla.

Det råder fortfarande bevattningsförbud i kommunen trots att det har regnat stora mängder den senaste tiden. Detta beror på låga grundvattennivåer och låga nivåer i våra vattenmagasin samt kapacietsbrist i vår vattenproduktion. Bevattningsförbudet förväntas kvarstå hela sommaren.

Kapacitetsbrist och låga vattennivåer

Kommunens dricksvattenproduktion är inte dimensionerad för en hög vattenförbrukning under lång tid. I början av sommaren används stora mängder vatten till bland annat att fylla pooler. Värmen och torkan som slog till i juni gjorde att vi också använde stora mängder vatten till att vattna våra trädgårdar.

Den höga förbrukningen ledde till att kommunens vattenverk och ledningsnät inte hann producera dricksvatten i samma takt som det förbrukades. Som en följd sjönk vattennivåerna i våra vattenmagasin.

Kapacitetsbristen i vattenproduktionen kvarstår fortfarande då ledningsnätet inte orkar fylla på dricksvatten i den takt det krävs. Våra enheter för vattenproduktion varnar också för mycket låga grundvattennivåer.

Fler vattenkonsumenter under sommaren

Under sommarmånaderna får kommunen dessutom fler vattenkonsumenter. Götene kommun är en sommarort där många har sina fritidshus, många boende får besök samt campingplatser och båthamnar tar emot gäster som alla förbrukar vatten.

Vad kan jag som vattenkonsument tänka på?

Ett bevattningsförbud införs för att för att risken för vattenbrist är akut. Vi uppmanar därför alla att minska sin vattenanvändning och tänka klokt vad gäller sin vattenförbrukning.

Bevattningsförbud innebär att man endast får använda dricksvattnet till:

  • mat
  • dryck
  • personlig hygien.

Du får inte vattna med vattenspridare eller vattenslang, inte fylla pooler och badtunnor och inte använda högtryckstvätt.

Spara på vattnet så att det räcker till alla!

Smart vattenanvändning i hushållet

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna och rakar dig! För varje minut som kranen står och rinner försvinner sex liter vatten.
  • Duscha istället för att bada! Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn.
  • Duscha kort och smart! Ta en snabb dusch istället för en lång. Om du kortar duschtiden med fem minuter så sparar du 60 liter vatten. Stäng av duschen medan du tar schampo, balsam och tvål.
  • Kör fulla maskiner! Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem och använd vattensnåla program. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran.
  • Diska inte under rinnande vatten! När du diskar under rinnande vatten i tre minuter så använder du 18 liter vatten. Om du handdiskar så använd diskbalja eller propp så att du kan diska i vasken utan att ha kranen rinnande.
  • Ha kallt vatten i kylen! Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

Smart vattenanvändning i trädgården

  • Samla regnvatten! Undvik att vattna med dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning.
  • Vattna mellan klockan 00-06! När du vattnar i sval jord så avdunstar mindre vatten än i varm jord på dagen.
  • Använd vattenkanna istället för vattenspridare! Då hamnar vattnet där det behövs mest.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar!
  • Använd täckodling! Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
  • Vattna inte gräsmattan! En gräsmatta som torkar ut klarar sig då gräs har ett kraftigt rotsystem.

Bevattningsförbud på andra ställen?

Ska du åka iväg och undrar hur vattenläget är på andra platser i landet? På Krisinformation.se ser du vilka kommuner som har uppmaningar vad gäller vattenförbrukningen.

Frågor?

Om du har frågor kring dricksvattnet och bevattningsförbudet är du välkommen att kontakta Götene vatten och värme (GVV).

GVV kundtjänst

Telefon: 0511-38 64 80
E-post: kundservice@gotenevatten.se
Hemsida: www.gotenevatten.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!