Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Energi- och klimatrådgivning

Energirådgivningen är en kostnadsfri och oberoende tjänst som riktar sig till dig som vill ha hjälp att se över din energieffektivisering. De hjälper dig med tips på hur du kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och samtidigt påverka miljön så lite som möjligt. En energi- och klimatrådgivare kan hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ och har koll på alla lokala bestämmelser.

En man som står i duschen och huttrar från det kyliga vattnet. I text står "Eller ring din energirådgivare". Längst ner är en orange banner med text "Ett samarbete mellan Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara kommun".Förstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

Till skillnad från andra kommunala verksamheter har energirådgivningen ingen myndighetsutövning, ingen tillsyn, ingen besiktning och ingen rapportering; endast rådgivning. För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker sin miljöprofil (oftast är det lättare att tjäna pengar på energibesparing än att öka sin omsättning). Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning och klimatpåverkan.

​Råd på vägen - inga beslut

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.

Bygga nytt eller renovera

Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Ni som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av er vid projekteringen så att ni får ett energieffektivt boende för framtiden.

Låna energi- och klimatsmarta prylar

I varje kommun har du möjlighet att låna och testa prylar som kan inspirera och underlätta en energi- och klimatsmart livsstil. Dessa prylar går att låna:

  • elmätare
  • smartklocka
  • elcykel

För att låna och testa samtliga prylar kontaktar du energi- och klimatrådgivningen och kommer överens om tid för att hämta upp vid lämplig plats, till exempel utanför kommunhuset.

Solenergi och fördjupad rådgivning

Har du funderingar på att installera en anläggning för att producera solel? Solceller ger dig billig och ren energi under lång tid. Inget elbolag kan höja priset på din egenproducerade el. Solfångare till värme och varmvatten är också en god affär i kombination med bioenergi eller värmepump. Man kan även lagra sin producerade solel i ett batterilager. I de flesta fall är det bygglovsfritt att sätta upp solfångare och solceller.

Kontakta energirådgivningen för råd och information om aktuella bidrag, teknik, ekonomi med mera.

Omvärldsbevakning

Nyfiken på nyheter inom energi- och klimatområdet och vilka aktuella stöd och bidrag som finns att söka? Enerigirådgivningen omvärldsbevakar åt dig! Följ Energi- och klimatrådgivningen Västra Skaraborg på Facebook och Energi- och klimatrådgivningen Västra Skaraborg på Instagram för uppdateringar.

Är du privatperson och intresserad av att minska din klimatpåverkan kan du få tips och stöttning via Klimatsmart livsstil på Facebook och Klimatsmart livsstil Instagram.

Kontaktinformation

Har du frågor om energibesparing, uppvärmning, förnybar energi, solceller, elfordon/laddplats? Då ska du kontakta:

Raéd Alwan, energi- och klimatrådgivare
Telefon: 0511-32554
E-post: raed.alwan@skara.se

Har du frågor om klimatpåverkan, klimatsmart livsstil, hållbara transporter, idéer om samarbetsprojekt med mer? Då ska du kontakta:

Camilla Funke, energi- och klimatrådgivare samt ansvarig projektledare
Telefon: 0511-32577
E-post: camilla.funke@skara.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!