Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kulturskolans dag 2021

Den 17 maj arrangerade Kulturskolerådet för första gången en manifestation för Sveriges kulturskolor. Med anledning av det har Götene kulturskola gjort en så kallad split-screenfilm med nära 90 stycken medverkande elever i åldrarna 8-19 år.

Kulturskolerådet är en idéell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där landets kommunala kulturskolor samverkar. Visionen är att alla barn och unga ska ha likvärdiga möjligheter att utvecklas genom kulturutövande med hög kvalitet och tillgänglighet i kulturskolornas många olika verksamheter.

Filmprojekt "Voices" med Götene kulturskola

Vi valde att göra en film med Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest: artisten Tusses låt "Voices". Närmare 90 stycken elever medverkar i projektet, som har inneburit ett lyft för verksamheten i tider där samspel och konserter inte varit tillåtna på grund av pandemin.

För att få tillstånd att använda musiken ringde vi upp en av kompositörerna; Anders Wrethov, som genast gav sitt tillstånd. "Jag har själv gått i kulturskola och det har givit mig oerhört mycket!" Vi lovade att skicka honom filmen när den blivit klar, vilket innebär att han ska ha fått den dagen innan Tusse går upp på scenen i deltävlingen i ESC; dagen efter vår publicering på Kulturskolans dag 2021. Kanske, kanske ser man ett klipp av vår film i TV:n?

Kulturskolans dag över hela landet: "Viva la vida"

Det gemensamma musikcollaget ”Viva la vida” har samlat över 1200 elever som tillsammans skapar en enorm nationell orkester. 200 kulturskolor, där Götene är en av dom, deltar i manifestationen även med en mängd kulturformer och visar upp all den fantastiska verksamhet som hundratals barn och unga deltar i varje vecka. Initiativtagare är Kulturskolerådet, kulturskolornas intresseorganisation i samarbete med Trollhättan.

– Det är helt magiskt vilket gensvar det har varit från eleverna på alla Kultur och Musikskolor, det har bokstavligen strömmat in videos. Det är helt fantastiskt att se och höra och jobba med materialet, att se elevers glöd och glädje i spelet och all energi som läggs ner för att göra en gemensam video och tolkning av Coldplays Viva La Vida i dessa pandemitider. Videon är en hyllning till kraften att skapa musik och kultur tillsammans. Viva La Vida - Länge Leve Livet, nu satsar vi tillsammans framåt för våra barn och ungdomar", säger Ulf Wadenbrandt, dirigent vid Trollhättan N3.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!