Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Varnar för fylleslag bland ungdomarna.

Niornas egen avslutningsfest som hålls vid Blombergs badplats har under de senaste åren präglats av stort fylleslag. "artikel är hämtad från Götene Tidning 31 maj", av Hugo Ljungkvist

Några personer står runt en tänd brasa på en sandstrand vid solnedgången.Förstora bilden

Klicka på bilden för förstoring

Polisen, Systembolaget, kommunen och Fritid-ungdom uppmanar att vårdnadshavare tar sitt ansvar över barnen och tipsar om hur man kan förebygga.

– Det har gått över en gräns. Många tror att det är vi på Fritid-ungdom som arrangerar festen, men det har vi aldrig gjort. Det är ett föräldraansvar och i år kommer vi inte vara på plats, säger fritidsledaren Linn Stenbäck. 

Den 7 juni har niorna sin årliga supé som brukar följas av en fest vid Blombergs badplats efter skoltid i ungdomarnas egen regi. En tradition som pågått i många år och som skulle kunna vara en festlig sådan, men som under de senaste åren kantats av stort fylleslag, sökletande och oroliga situationer nära vattnet.

I år blir det därför ungdomarna och föräldrarna som själva får stå för träffen utan tillsyn av Fritid-ungdom. Det har tidigare varit ett missförstånd att Fritid-ungdom ansvarar för träffen i Blomberg, vilket de aldrig har gjort.

– Det har kommit kommentarer där ungdomar trott det är vi som arrangerar aktiviteten samt att vi mött föräldrar som lämnat av barnen och sagt ”ser ni efter dem nu?”, säger Linn Stenbäck.

För många ungdomar innebär festen en alkoholdebut och Linn beskriver hur tillställningen har sett ut.

– Det har varit allt från att vi har fått gå ut med ficklampor och letat i skogen efter ungdomar som saknats och faktiskt sett till så att de inte drunknar i vattnet. Det har känts som att hela ansvaret hamnat hos oss, men så ska det inte vara. Vi har ingen skyldighet att vara där.

Åsa Eklund, chef för kultur och fritid flikar in.

– Jag vill tydliggöra att kommunen aldrig skulle anordna en sådan här fest med alkohol inblandad. Vår verksamhet är drogfri till hundra procent.

Festen brukar samla runt 50 ungdomar och stämningen beskriver Linn som dramatisk, otrygg och stökig. Kombinationen av vatten och alkohol kan leda till allvarliga olyckor.

– Dessutom kör många utav ungdomar egna fordon från och till fyllefesten, säger Linn Stenbäck.

Kommunpolis Ellinor Mann förklarar konsekvenserna när de kommer till platsen.

– Om vi ser att flera ungdomar dricker ringer vi vårdnadshavarna. Vi kan inte köra hem alla utan föräldrarna får komma och hämta dem. Det kan också bli orosanmälningar. Det värsta scenariot är om ungdomarna utsätts för våld eller allvarliga olyckor i samband med festen. Ungefär hälften av alla som blir utsatta för brott har druckit alkohol, förklarar Ellinor.

Ogästvänligt för besökare

Platsen där fyllefesten utspelar sig är på Blombergs badplats. Där har Fritid-ungdom och andra besökare möts av nedskräpning i stor skala där bland annat glasflaskor krossats på stenklippor. Hit kommer sedan barnfamiljer och hundar.

– Som 15-åring tänker man inte på konsekvenserna runt omkring och att platsen är till för andra. Jag vet att föreningen i Blomberg har varit missnöjda och fått städa upp efter ungdomarna, säger Linn.

Jobbar förebyggande och ett "nej" betyder jättemycket

I samband med festen förekommer langning som är straffbart.

– I det här fallet är det absolut langning, de som övergett alkoholen är inte ens närvarande på festen. Vi jobbar förebyggande med detta genom att prata med kunderna, men det är svårt, säger Isabell Stål på Systembolaget.

– Om det händer en olycka är det föräldern som står för konsekvenserna och får böter eller upp till två års fängelse, säger Ellinor Mann.

Men det går att med enkla medel förhindra dessa konsekvenser. Att som förälder säga nej till alkohol kan vara en bra start på det hela, menar Isabell.

– 45 procent av ungdomarna skulle inte vända sig till någon annan om de fick ett nej från sin vårdnadshavare, det är ett bevis på att ett "nej" gör stor skillnad, säger Isabell.

Vad kan man göra?

Så vad kan man som förälder göra och hur ska man tänka för att förebygga alkoholproblem? Det finns flera sätt som kan förhindra fylleslag och dess allvarliga konsekvenser.

– Som förälder måste man ta sitt ansvar och tycker man att det är svårt så rekommenderar jag att samarbeta med andra vårdnadshavare i grupp, där man kan dela upp ansvarsområden. Titta till festplatsen med jämna mellanrum och håll kontakt under kvällen, vi är alltid starkare tillsammans, säger Ellinor Mann som även skulle kunna tänka sig se ett framtida samarbete med skolan. 

Fritid-ungdom kan tänka sig att ha öppet på fritidsgården i Götene centrum där man kan erbjuda andra festalternativ, men att även flytta supédagen och ha en skoldag dagen efter festen skulle också eventuellt skärpa ordningen.

I grund och botten vill Fritid-ungdom och kommunen att det ska anordnas roliga aktiviteter, så länge inte ungdomarna kan utsättas för någon fara.

– Anledningen till att vi tar upp det här är att vi har fått påstötningar. Det ska ju vara en rolig grej, men vi vill upplysa om hur det har sett ut och att det inte fungerat, säger Åsa Eklund.

Nu hoppas gänget att deras upplysning ska hjälpa vårdnadshavare att tänka på alkoholens farliga konsekvenser samt återinföra ordning i Blomberg så att niornas fest sker under ordnade former i framtiden.

Artikel är hämtad från "Götene tidningen 31 maj", Hugo Ljungkvist

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!