Lyssna

Så här fyller du i e-ansökan om fortsatt ekonomiskt bistånd

Blanketten ska vara fullständigt ifylld. Om du inte har fyllt i alla uppgifter på ansökningsblanketten kommer du inte kunna skicka in din ansökan. Det är då rödmarkerat vilka rutor som behöver fyllas i.

Ansökan avser månad

I denna ruta fyller du i vilken månad ansökan avser.

Personuppgifter sökande

Fyll i kontaktuppgifter för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd. Om ni är gifta eller sambo ska även medsökande fylla i uppgifter. Kontrollera i så fall även så att rutan för medsökande är ikryssad.

Har det skett förändringar sedan senaste ansökan?

Under denna rubrik är det viktigt att du skriver upp alla eventuella förändringar sen senaste ansökan. Det gäller till exempel sysselsättning, familjeförhållanden, att ansökan om exempelvis bostadsbidrag är gjord, flytt, att ett barn har flyttat hemifrån eller att ett hemmavarande barn har tagit studenten.

Skriv också om du har lämnat in en ansökan om bidrag från annan myndighet, exempelvis sjukersättning. Nya förändringar behöver styrkas med nytt underlag. Detta underlag bifogas med din ansökan.

Umgängesbarn

Här anger du bara barn som inte bor hos dig på heltid.

Utgifter

Fyll i förfallodatum och belopp för de kostnader du ansöker om bistånd till. Utgifter du inte ansöker om bistånd till ska markeras med ”0” i rutan under Kronor. Du behöver då inte skriva något i rutan under Förfallodatum.

Det är viktigt att fylla i alla rutorna under kostnader. Om alla rutor inte är ifyllda är ansökan inte komplett och du kan då inte skicka in din ansökan.

Exempel: Om hushållets hyra är 3 000 kronor i månaden och du inte har någon elkostnad, fyll i utgiftsrutorna på följande sätt

Exempel på ifyllnad

Utgifter

Förfallodatum

Kronor

Boendekostnad

240131

3000

El


0

När det gäller läkarvård och medicin så behöver du ange vem i hushållet kostnaden avser. Kostnader för läkarvård och medicin godkänns som utgifter bara om de ingår i högkostnadsskyddet och upp till nivån för frikort.

När det gäller hemförsäkring godtar socialnämnden vid rätt till bistånd Basförsäkring. Bistånd utgår vanligtvis inte till till exempel påminnelseavgift eller dröjsmålsränta för en räkning, vill man ändå söka till kostnaden skall den sökas separat under övrigt.

Inkomster

Fyll i alla inkomster som hushållet har haft sedan den senaste ansökan samt inkomster som hushållet väntar. Om hushållet inte har en viss inkomst ska det stå ”0” i den rutan, annars är ansökan inte komplett och du kan då inte skicka in din ansökan. Det är viktigt att du fyller i datum för utbetalning.

Exempel: Sökande har lön som utbetalas den 25 januari 2022, bostadsbidrag som utbetalas den 27 januari 2022 samt barnbidrag som utbetalas den 20 januari 2022.

Exempel på ifyllnad

Typ av inkomst

Datum för inkomst

Belopp

Lön efter skatt

240125

8600

Bostadsbidrag

240125

2200

Barnbidrag

240120

1250

Om medsökande finns ska även inkomster för medsökande redovisas. Även eventuella barns inkomster skall uppges. Uppge vem och vad barnets inkomst i så fall avser samt belopp och utbetalningsdatum i rutan för förändringar.

Ekonomiskt bistånd från annan kommun

Ange om du får eller har fått ekonomiskt bistånd från annan kommun. Om du svarar ja ska det anges för vilken period eller månad du har fått bistånd.

Eventuella upplysningar du vill lämna

Du kan lämna ett meddelande till handläggaren i rutan om det skett några förändringar sedan förra ansökan.

Samtycke

Genom att du skickar in blanketten så samtycker du till att inkomster från andra myndigheter kan tas med i beräkningen även om de inte angetts på ansökan.

Om du vill lämna samtycke till att andra verksamheter eller personer kan kontaktas så kan du ange det här.

Om du inte ger samtycke till att de kontakter får göras som behövs för att utreda ansökan, kan du riskera avslag på din ansökan.

Genom att du skickar in blanketten så samtycker du även till att kontroll görs med Arbetsmarknadsenheten under förutsättning att du är aktuella där.

Utbetalning

Du behöver ange på ansökan till vem du vill att biståndet ska utbetalas.

Bifoga underlag

Kontoutdrag från datum för senaste ansökan och underlag för utgifter ska bifogas. Det går bra att bifoga word-dokument, PDF-dokument eller bilder.

Signering och sanningsförsäkran

För sambo och gifta behöver både sökande och medsökande signera blanketten för att ansökan ska vara komplett. Fyll i datum för underskrift och tryck på skicka in.

Du kan spara din ansökan och återkomma vid senare tillfälle, det är först när du tryckt på skicka in som ansökningsblanketten skickas iväg. När du har skickat in ansökningsblanketten försäkrar du att uppgifterna på blanketten är fullständiga och riktiga.

Du lovar att omgående meddela socialtjänsten om uppgifterna förändras. Du intygar att du vet att det är straffbart att lämna oriktiga uppgifter och att misstanke om bidragsbrott både hos socialtjänsten och hos annan myndighet kan leda till polisanmälan samt skyldigheten att återbetala.

OBS! Viktigt att tänka på

Om du behöver komplettera din ansökan kommer du få information om det via ”Mina Sidor” i e-tjänsten. Du får en notifiering om att denna information finns via sms eller e-post om du valt detta. Under fliken vid ditt namn kan du gå in på din profil och välja hur du vill få dina notifieringar.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!