Gammal nyhet

Den här nyheten publicerades 05 maj 2017 och är kanske inte aktuell längre.

Ramslöken är mogen, men tänk på reglerna i våra naturreservat

Publicerad: 05 maj 2017 klockan 18.02

Snart slår den väldoftande örten ramslök ut runt om på Kinnekulle. De vita blommorna trivs framförallt på Munkängarna och bildar där ett blommande hav. Att plocka ramslöken i ett naturreservat är dock inte tillåtet.

Kinnekulle består av flera naturreservat, vilket innebär att naturen där är skyddad för att bevaras för framtiden. Det betyder att man inte får plocka eller gräva upp vare sig gräs, örter, mossor eller lavar.

Vilka bestämmelser som gäller skiftar från plats till plats och vid ingångarna till de olika reservaten på Kinnekulle finns skyltar som talar om vad man får och inte får göra på området. Till exempel är det tillåtet att plocka både bär och svamp på Munkängarna, men inte ramslök.

Det bästa är självklart att lämna naturreservatet i samma skick som det var när du kom dit, det vill säga utan att ta med dig souvenirer i form av växter, stenar eller pinnar. Den som är sugen på ramslökssoppa gör därför bäst i att själv odla örten i sin egen trädgård eller i en kruka på balkongen.

Mer information

På länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka naturreservat som finns i området och vilka föreskrifter som gäller för respektive reservat. (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Recept på ramslökssoppa

Hällekis skola la för några år sedan ut ett recept på ramslökssoppa som var väldigt populärt. Här delar de med sig av det.

4 personer
Tid: 15 minuter

  • 4 deciliter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 deciliter grädde
  • 2 deciliter mjölk
  • 50 gram späda blad av ramslök (eller spenat eller späda nässlor)
  • 1 liten klyfta pressad vitlök (valfritt)
  • salt, vitpeppar efter smak
  • 1 matsked maizena

Tillbehör:

  • ägghalvor
  • bröd

Gör så här:

  1. Koka upp 4 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt grädde och mjölk, låt sjuda några minuter.
  2. Mixa ramslöken i 1 deciliter vatten och och häll den i buljongen. Tillsätt vitlöken.
  3. Smaka av med kryddorna.
  4. Red soppan med maizena utrört i lite vatten eller mjölk.
  5. Låt soppan sjuda i 4-5 minuter.
  6. Servera med ägghalvor och bröd.

Sidansvarig: Adrian Braekke, senast ändrad 05 maj 2017