Lilla guldjakten i Kinnekullebygden

Tävlingen ”Lilla guldjakten i Kinnekullebygden” är nu avslutad. Stort tack till alla som var med och tipsade om sina guldplatser i Kinnekullebygden!

Det vinnande bidraget blev: Lilla Bjurums kyrkoruin – Björn Sjöstedts smultronställe. Läs Björns egen berättelse om platsen:

Lilla Bjurums kyrkoruin, en plats Björn Sjöstedt gärna besöker

Några kilometer öster om Vättlösa ligger ruinen av den medeltida kyrkan Lilla Bjurum, en plats jag gärna besöker, särskilt på våren när vitsippor eller gullvivor blommar. Kyrkan ligger så vackert på en höjd omgiven av lövträd, blad annat en stor ek. Åt söder har man vidsträckt utsikt över åkerlandskapet. 

Det här är en utmärkt plats att dricka mitt kaffe och äta vad jag nu har med mig. Den välbevarade ruinen inbjuder till tankar om hur det kan ha varit att vara med på en gudstjänst här för flera hundra år sedan. Prästen måste ha varit nästan osynlig inne i det trånga koret med den smala öppningen ut mot kyrkan och när han skulle predika gick han in i ett ännu mindre utrymme inne i muren och där talade han till folket genom en öppning ut mot kyrkan.

Och hur kan det ha känts att sitta på stenbänkarna som ännu finns kvar utefter väggarna? Det måste ha varit både kallt och mörkt, särskilt på vintern. Och varför övergav man kyrkan på 1500-talet? Kanske var det så få överlevande efter digerdöden på 1350-talet att de till sist inte kunde underhålla sin kyrka så att den förföll. 

Ja, så kan jag sitta och filosofera samtidigt som jag njuter av friden och de vackra omgivningarna. Hade jag haft syrrans barnbarn med mig hade vi givit oss av på spaning efter Sankt Torstens källa som ligger några hundra meter från kyrkan. Vita märken på träden visar vägen men det blir ändå lite av en lek att hitta rätt. Källan är uttorkad sedan länge men den är tydligt markerad och så kan man försöka lista ut var kapellet låg som byggdes vid källan som sprang fram där Torsten blev dödad för att han var kristen.

Några hundra meter innan jag kommer fram till ruinen går jag gärna in på en bit av den gamla sträckningen av vägen som går genom lundartat, mycket vackert landskap. Kan det vara här den försvunna kyrkbyn låg? Det finns mycket att titta på och fundera över på denna plats. För att slippa köra samma väg tillbaka till Götene tar jag ibland vägen norrut från Lilla Bjurums herrgård och kommer till slut fram i Holmestad. Vilken fin cykeltur det vore!

Fakta om Lilla Bjurums kyrkoruin

I Lilla Bjurum (6 km öster om Vättlösa kyrka) finns ruinen av en kyrka, byggd på 1100-talet. Den övergavs på 1500-talet då socknen slogs ihop med Vättlösa. Fram till 1964 låg ruinen gömd under en jordkulle omgiven av skog. Då grävdes ruinen ut, konserverades och täcktes med torv och de en meter höga murarna ger en utmärkt bild av kyrkans plan. Några hundra meter norr om kyrkan ligger Torstens källa. Den helige Torsten nämns i en förteckning över svenska helgon. Han skall ha levat på 1100-talet och arbetade som kristen dräng hos en hednisk ägare till Lilla Bjurum. Denne hatade Torsten och såg till att han blev dräpt. Då började det gå illa för boskapen på gården. En källa bröt fram där Torsten dräpts och ett kapell byggdes vid källan. Dit vallfärdade man under många århundranden för att offra och särskilt då man sökte bot för sjuka djur. Därefter skall Lilla Bjurums kyrka ha byggts och helgats åt Torsten.

Utav alla bidrag har en jury valt ut 10 vinnare som får var sitt presentkort 300 kr.

Vinnarna kontaktas via emaiäl och publicerades här:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fortsätt att tipsa om dina guldställen!

Vi vill fortsätta att samla in guldställen så att kommuninvånare och besökare kan få inspiration till fler natur- och kulturupplevelser. Så fortsätt gärna tipsa om dina guldställen i formuläret nedan!

OBS! det kan ta en stund för formuläret att ladda.

Forskning visar samband mellan platsidentitet och välbefinnande

Götene, Lidköping, och Mariestad är tillsammans ett av världens biosfärområden.

Det finns färsk forskning som är gjord i vårt område och som bland annat visar att en människas välbefinnande är högre ju större platsidentitet hon känner.

Forskningsresultaten presenteras i utställningen Min plats i Biosfären som kan ses i Stenbrottet på Kinnekulle under augusti månad.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Relaterade sidor